"Légy te is donor!" szegedi csapatok közös felhívása

Vissza
"Légy te is donor!"  szegedi csapatok közös felhívása

Szegedi sportklubok, köztük az OTP Bank - PICK Szeged is közös figyelem felkeltő felhívást fogalmaztak meg „Légy te is donor!” néven.

Az egész azzal kezdődött, hogy kaptunk egy telefonhívást dr. Modok Szabolcs orvostól, amelynek a témája a következő volt: az OTP Bank - PICK Szeged férfi kézilabda- és az SZTE Szedeák férfi kosárlabdacsapata összefogna egy nemes ügy érdekében?

A történet onnan indult, hogy a Szegeden élő Edit régóta donorra vár, és reménykedik abban, hogy hamarosan találnak neki egy olyan embert, aki segíteni tud rajta. A Doktor úr elmondta, hogy Magyarországon nagyon kevesen jelentkeznek donornak, a világon 40 millió jelöltet tartanak nyilván, hazánkban csak hétezret, és nagyon lassan nő a számuk. Nem csoda, hogy a magyar betegek rendszerint német vagy lengyel donortól kapnak őssejteket. Ezekben az országokban minden 10-20. állampolgár tagja a donorregiszternek.

A két klub tovább szervezte az eseményt, közösen megkerestük a Szegedi VE férfi pólócsapatát, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgócsapatát, a Szegedi RSE női és férfi röplabdacsapatát, a Szegedi Úszó Egylet válogatott sportolóit, hogy készítsünk egy közös fotót és videót, amelyben felhívjuk a magyar emberek figyelmét arra, hogy bizony nagyon sokan várnak donorra. Innen jött a közös kampányunk szlogenje is: „Légy te is donor!

Edit a párjával, Attilával érkezett az eseményre, csillogó szemmel állt be a PICK Aréna küzdőterére a sportolói csoportba. Nagyon boldog volt, hogy Szegeden ilyen összefogás próbálja meg felhívni az emberek figyelmét, és megpróbál segíteni a gyógyulásra váró embereknek. A fotó és a videó elkészült a kampányhoz!

Most pedig szeretnék néhány fontos információval szolgálni, mert a donorrá válás folyamata nem közismert Magyarországon.

Az őssejtadással járó kellemetlenségek és veszélyek eltúlzottak. Csontvelő transzplantáció során lényegében a beteg csontvelőt egy egészségesre cserélik le, és ennek szerves részeként a beteg egy új immunrendszert is kap. A megbújvó daganatsejtek féken tartása elsősorban ennek az új immunrendszernek a feladata.

A vérképző őssejteket érdekes módon nem egy másik egyén csontvelőjéből veszik, hanem a véréből gyűjtik be egy centrifuga segítségével. Ezeknek az őssejteknek a beadása is vénába történik, és a sejtek önállóan megtalálják a nekik megfelelő fészkeket a csontvelőben. Szóval az őssejtek legyűjtése nem károsítja a donorok egészségét és nem jár jelentős kellemetlenséggel.

Részletesen ITT lehet mindenről olvasni.

Bízunk benne, hogy a szegedi sportolók felhívása sok helyre eljut, mert nagyon sokan várnak segítségre!

 

Közzétéve: 2024.05.03.

TOVÁBBI HÍREK

2024
05/19
Mindenki! Magyar Kupa-döntőre fel!

Ma 18 órakor a Magyar Kupa tatabányai döntőjében a Telekom Veszprém ellen lépünk pályára. A meccset az M4 Sport élőben közvetíti.

2024
05/18
Megvan a győzelem! Irány a kupadöntő!

Csapatunk 39-33-ra legyőzte a HSA NEKA együttesét a tatabányai Magyar Kupa elődöntőjében, így vasárnap 18 órakor a döntőben szerepelünk.

AZ ÖSSZES HÍR