Klub története

A kezdet

A Szegedi Előrét Dr. Bérczi Mihály, a Tisza Volán főkönyvelője, majd igazgatóhelyettese valamint Ludányi Márton testnevelő tanár alapította 1961-ben. 1962-től szerepelt a csapat a városi bajnokságban, ahol rögtön az első helyet szerezte meg, majd nem talált legyőzőre az 1963-as megyei bajnokságban sem. Így két év alatt az NB II-be jutott a gárda. Az együttes 1970-től Szegedi Volán néven szerepelt, majd 1975-ben ezen a néven kezdte NB I-es menetelését. Az első osztályba feljutó csapat tagjai között olyan játékosokat találunk, mint Oláh Béla, Skaliczki László, Farkas József, Dobó Károly, Tamás Sándor és Giricz Sándor.

Az első osztály

1976-ban szerepelt a Szegedi Volán először az első osztályban. 1977-ben Lele Ambrus és Buday Ferenc vezetésével -, a csapat elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát. Első Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) mérkőzését a Szegedi Volán 1977. november 10-én játszotta a Barcelona együttesével. Az akadályt sikeresen vette a Tisza-parti alakulat, ám a lengyel Lódz megállította a szegedi csapatot. 1978 és 1982 között új, meghatározó játékosok épültek az együttes keretébe: Bartalos Zoltán, Szabó "Sonka" László valamint Tóth Géza.

 

1980-tól új edző ült a kispadra Buday Ferenc személyében. 1979-ben harmadik lett a Szeged az NB I-ben, majd 1982-ben a csapat újra elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát, így elindulhatott a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

A változatos 1980-as évek

Az együttes 1982-ben a KEK elődöntőjéig jutott, ám ott SZKA Minszk nagy falatnak bizonyult. A bajnokságban harmadik helyet, a Magyar Népköztársasági Kupában ismét első helyet szerzett az ekkor Szegedi Volán néven jegyzett gárda. 1984-ben ötödik helyezést ért el a csapat, ám a KEK-ben ismét az elődöntőig menetelt. 1985-ben második, 1986-ban pedig már - Tisza Volán néven-, a harmadik helyezést szerezte meg a bajnokságban. Az '80-as évek végére visszaesett az együttes: kilencedik, majd hetedik helyezést érte el.

A legnagyobb sikerek időszaka

1990-ben harmadik, míg '91-ben 10. helyezett lett a klub. 1991-ben ismét Kővári Árpád ült a kispadon, akivel lépésről-lépésre haladt előre a csapat. 1993-tól az egyesület névadó szponzora a Pick lesz, így a gárda Pick Szeged néven menetel a bajnokságban. Ebben az évben megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban pedig harmadik lett. Az 1993/94-es szezonban a csapat elődöntőig jutott a KEK-ben és ezüstérmet szerzett a hazai pontvadászatban. Az 1995-ös harmadik helyet, valamint a City-kupa elődöntőt követően 1996-ban - Skaliczki László vezetésével-, bajnoki címet szerzett az együttes.

 

Első Bajnokok Ligája indulása során a Pick Szeged egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol az FC Barcelona tartóztatta fel a szegedi különítményt. A '90-es évek végére a Pick Szeged "kibérelte" magának a bajnokság harmadik helyét. A csapatban pedig feltűntek az új, tehetséges fiatalok: Nagy László, Buday Dániel és Laluska Balázs, valamint az idegenlégiósok: Nenad Puljezevic, Vladan Matic, Nikola Eklemovic, később Daniel Andjelkovic és Ratko Djurkovic.

 

Az új évezred csapata

A XXI. század új Pick Szegedet hozott, köszönhetően - többek között -, a kimagasló vezéregyéniségeknek (Buday Dániel, Nikola Eklemovic) és a klub történetének egyik legnépszerűbb edzőjének, Dragan Djukic-nak.

A csapat a bajnokság második helyét szerezte meg az ősi rivális, Fotex Veszprém mögött. Eleinte az EHF kupában, majd a KEK-ben indult az együttes. 2003-ban a bajnoki második helyezés ellenére, az új szabályoknak köszönhetően, a Bajnokok Ligájában indulhatott a gárda. A Bajnokok Ligájában már az egykori legendás kézilabdás, Kovács Péter vezette a csapatot. Vele az első évben sikerült a címvédő Montpellier-t kiütve a negyeddöntőbe jutni, ahol a Magdeburg állította meg a Tisza-partiakat. Kovács Péternek nem vált valóra az álma: nem sikerült a Pick Szegedből bajnokcsapatot kovácsolnia, és a Bajnokok Ligájában elmaradt az együttes szereplése a várakozástól. Így 2006-ban nem hosszabbították meg a szakember szerződését, még annak ellenére sem, hogy a csapat megnyerte a Magyar Kupát.

Bajnokcsapat

2005-ben új főszponzor, a Szeviép Zrt. érkezett, a klub tulajdonosa Pistrui László lett, akinek célja az volt, hogy három éven belül bajnokcsapatot építsen a Tisza-partján. A klub vezetősége is megváltozott: a Pick Szeged a Tisza Volán SC Hivatásos Kézilabda-szakosztálya lett. A Santé Kézilabda Kft., tehát a csapat ügyvezető elnökévé a korábbi szegedi klasszist és sportigazgatót, Lele Ambrust választották. Kovács Péter után, 2006 nyarán új vezetőedző érkezett Szegedre a szerb Zoran Kurtes személyében. A BL-ből és a Magyar Kupából való kiesés, valamint a bajnoki rangadók elvesztése után úgy döntöttek a vezetők, hogy megválnak Kurtes edzőtől, és helyette az addigi balszélső, Vladan Matic irányítja a csapatot. Az együttes nem kisebb bravúrt hajtott végre, mint hogy megszerezte a klub történetének második bajnoki címét (2007).

A megfiatalodott keret 2008-ban, hazai közönsége előtt nyerte meg a Magyar Kupát.

2008-2009-es szezonban azonban problémák jelentkeztek. Nem sikerült az újabb győzelem sem a bajnokságban, sem a kupában, ráadásul a Bajnokok Ligája csoportkörében is búcsúzott a csapat. A csoport harmadik helyezés után a KEK-ben folytatatta a menetelést, de a negyeddöntőben a Nordhorn megálljt parancsolt a szegedi együttesnek. A vereséget követően Vladan Matic lemondott, ám a csapat élén maradhatott 2009 októberéig.

A jelen Pick Szeged

Az újabb fejezett akkor kezdődött a szegedi férfi kézilabdacsapat történetében, amikor Skaliczki László visszatért a Tisza-parti városba. Az együttes jelentősen átalakult: tíz játékos távozott, köztük Daniel Andjelkovic, Luka Zvizej, helyettük olyan kézilabdázók érkeztek, mint Tatai Péter, Mikler Roland, Frantisek Sulc, Lékai Máté.

Ebben a helyzetben Csányi Sándor, a Bonafarm-csoport tulajdonosa vette meg a klubot. A Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatójává a korábbi csapatkapitányt, Mezei Richárdot nevezték ki. A vezetőség célul tűzte a szponzorok és a szurkolók bizalmának visszaszerzését és a Veszprém megelőzését. Ezt szolgálta az utánpótlásbázis megerősítése is. Tehetséges játékosok is érkeztek: Rajko Prodanovic és Ancsin Gábor. A terv jó úton haladt, a csapat a 2011-2012-es szezonban – Szegeden -, kétszer legyőzte a Veszprémet, ám a bajnoki címet nem sikerült elhódítani.

A Magyar Kupa döntőjében mindössze egy gól választotta el a szegedi együttest a győzelemtől. A nemzetközi porondon tovább váratott magára az áttörés. A Bajnokok Ligája halálcsoportjából nem tudott továbbjutni a csapat. Ezt követően a Tisza-parti legénység tovább erősödött: a svéd válogatott, olimpiai ezüstérmes Jonas Erik Larholm Szegedre csábításával a klub begyűjtötte első skandináv játékosát.

2013 nyarától újabb változások történtek a Pick Szeged csapatánál. Az egyesület nem hosszabbította meg Skaliczki László mesteredző lejáró szerződését, helyette a Juan Carlos Pastor-ral képzelte el a folytatást.  A spanyol sztáredzővel két spanyol játékos is érkezett: a világbajnok Roberto García Parrondo, valamint az európai él-klubok által is csábított irányító, Niko Mindegía. A mester munkáját Marko Krivokapic segíti, míg a gárda névsorát két további kézilabdázóval egészítették ki: a bosnyák válogatott Vladimir Vranjes-sel és a korábban Szegeden pallérozódott Ilyés Ferenccel.

EHF-kupagyőzelem

A bajnokságban és a kupában újból második lett a Pick, azonban májusban Berlinben a klub legnagyobb sikerét érte el a Szeged: megnyerte az EHF-kupát. Az elődöntőben előbb a Füchse Berlint győzte le a magyar együttes, majd a fináléban a francai Montpelliert. Szegeden közel 8000 drukker ünnepelte a Dugonics téren a nem mindennapi sikert. Ebben az idényben ugrott meg a csapat Facebook-oldalának a látogatottsága is, már 50 ezren kedvelik az oldalt. A jótékonyság megmaradt, sok ilyen akcióban vállalt szerepet a csapat. A nyáron pedig a díszes EHF-kupa serleg turnéra indult: előbb Szegeden, majd Bordányban, Zákányszéken, Makón, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a vajdasági Magyarkanizsán volt kiállítva.

A 2014–2015-ös szezonban két ezüstérem jutott az immár MOL-PICK Szeged néven szereplő csapatnak a hazai porondon. A bajnokságban és a magyar kupában is ezüstérmesek lettünk. Egy év kihagyás után visszatértünk a Bajnokok Ligájába, ahol egészen a legjobb nyolcig jutottunk. Hazai pályán sikerült a THW Kielt legyőzni, idegenben azonban vereséget szenvedtünk, így búcsúztunk.
2015–2016-ban is hasonló volt a felállás. Második helyen végeztünk az NB I-ben és az mk-ban. A debreceni kupadöntő azonban történelmi marad, a Veszprém csak büntetőkkel győzött le bennünket 27–26-ra. A BL-ben a legjobb 16 között ismét a német Kiel vert ki bennünket.


A 2016–2017-es idényben a Bajnokok Ligája-sorozat igazán emlékezetesre sikerült, ismét Európa legjobb nyolc csapata közé jutottunk. A Paris SG állított meg bennünket, a szegedi vereség után a francia fővárosban döntetlent játszottunk. Debrecen nem hozott szerencsét, az mk-döntőben egy utolsó pillanatban értékesített hetessel kaptunk ki 23–22-re a Veszprémtől. A döntő első meccsén hiába vezettünk – az alapszakaszt az első helyen zártuk –, végül a Telekom Veszprém 23–17-re nyert, és hiába hoztuk 30–27-re a szegedi meccset, összesítésben a nagy rivális bizonyult a legjobbnak.

Harmadik bajnoki cím

1996, 2007, 2018. A sorminta folytatódott. 2018-ban harmadik bajnoki címünket szereztük meg. Egy nem igazán emlékezetes őszi produkció után ültünk fel a trónra. Az alapszakaszt a második helyen zártuk, így otthon kezdtük a döntőt. Fantasztikus hangulatban 32–28-ra nyertünk, és ebből az előnyből egyet megőrizve (29–26) megszereztük az aranyérmet. A Dóm téren 6 ezer MOL-PICK Szeged-szurkolóval ünnepeltünk. A szokásos debreceni magyarkupa-döntőre az adidas #Kékek Tour jóvoltából közel 1500 szurkoló kísért el bennünket, ez új idegenbeli nézőcsúcs volt. A döntőben a Veszprém 23–21-re győzött le bennünket. A BL-ben a legjobb 16 között búcsúztunk, immár harmadjára vert ki bennünket a THW Kiel.

Megnyertük a Magyar Kupát

A 2018-2019-es idény emlékezetes marad. Klubunk történetének nyolcadik Magyar Kupa-győzelmét aratta, miután az izgalmas döntőben, Debrecenben 28-27-re legyőztük a Veszprémet. A magyar bajnoki döntőbe az alapszakasz győzteseként jutottunk be. Az első meccsen 37-27-re kikaptunk a Telekom Veszprém otthonában, a visszavágón 27-27-es döntetlent játszottunk, így ezüstérmesek lettünk. A VELUX EHF Bajnokok Ligájában a legjobb nyolcig jutottunk. Klubrekord, hogy 2018 után 2019-ben is veretlenek maradtunk hazai pályán.

Épül az aréna, megalakult az Akadémia

A 2019-2020-as szezon a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. A Bajnokok Ligájában a csoportunkból a harmadik helyen jutottunk tovább a legjobb 16 közé, azonban a nyolcaddöntőt már nem tudtuk lejátszani, míg az NB I még az alapszakaszban véget ért, a Magyar Kupában hiába jutottunk a négy közé, a döntő elmaradt. Ebben a szezonban nem hirdettek győztest.

Ez az idény is jelentős változást hozott klubunk életében: 2020. január 1-től megalakult a PICK Kézilabda Akadémia, 2019. őszén pedig megkezdődött az új szegedi kézilabda aréna építése, amely előreláthatólag 2021. őszére készül majd el.

Negyedik bajnoki cím


A 2020-2021-es idény emlékezetes marad. Megnyertük a magyar bajnokságot, 4. bajnoki címünket ünnepelhettük. Az alapszakaszt a második helyen zártuk, a döntő első meccsén 31-28-ra nyertünk, szurkolóink parádés hangulatot teremtettek. A visszavágón 350 szegedi buzdítása mellett diadalmaskodtunk, méghozzá 37-36-ra, így kettős győzelemmel szereztük meg az aranyérmet. A Magyar Kupában ezüstérmesek lettünk, a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 között búcsúztunk.

PICK Aréna, ötödik bajnoki cím

A 2021–2022-es szezon aranybetűkkel íródik a történelemkönyvünkbe. 2021. december 9-én átadásra került az új otthonunk, a PICK Aréna. Színpompás avatóval 8300 néző előtt a THW Kiel legyőzésével vettük birtokba a létesítményt. December 16-án a 60. születésnapunkat ünnepeltük, így csodás eseményekkel zártuk 2021-et.

A Bajnokok Ligájában a negyedik helyen zártuk a csoportküzdelmet, majd a legjobb 16 között búcsúztunk. A Magyar Kupában bronzérmesek lettünk. A magyar bajnokság alapszakaszát a második helyen zártuk, így ismét döntőt játszhattunk. A szegedi egygólos vereség után Veszprémben 30–29-re nyertünk, így idegenben lőtt találattal bajnokok lettünk, megszerezve az ötödik aranyérmünket.