Ezüstéremmel zártuk az NB I-es szezont

Vissza
Ezüstéremmel zártuk az NB I-es szezont

A döntő második összecsapásán négy góllal kaptunk ki a Veszprémtől. A találkozó előtt megható programmal köszöntöttük a 2014-ben EHF-kupát nyert szegedi csapatot.

OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 30–34 (13–16)
NB I, döntő, 2. mérkőzés. Szeged, Pick Aréna. Vezette: Bócz, Wiedemann.
OTP Bank-Pick Szeged: Mikler – Sostaric 4/2, Garciandia 3, Martins 2, Bánhidi 4, Mackovsek 2, Frimmel 4. Csere: Imsgard (kapus), Gaber 1, Szilágyi, Szita 2, Stepancic 4, Bodó 1, Jelinic 3. Vezetőedző: Kárpáti Krisztián.
Telekom Veszprém: Corrales – Jahja 5/2, Remili 6, Fabregas 4, Ligetvári, Ed-Dera 2, Descat 5. Csere: Jensen (kapus), Vajlupov 3, Mahé 3/3, Pesmalbek, Sandell 3, Koszorotov 2, Nilsson 1. Vezetőedző: Momir Ilics.
Hétméteres: 4/2, ill. 6/5.
Kiállítás: 12, ill. 12 perc.
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc győztese: a Telekom Veszprém.

Minden szempontból érzelmesen indult csapatunk hazai mérkőzése az NB I bajnoki fináléjában. A fókuszban a nosztalgia állt, hisz több módon is megemlékeztünk a tíz évvel ezelőtti, szegedi EHF-kupa-győzelemről. A szurkolói shop mellett kezdődött a program, a drukkereink itt találkozhattak a kupagyőztes játékosokkal, akik közül a többség el tudott jönni a jubileumra.

A bemelegítés alatt a 2014-es Final Four képsorai forogtak a kivetítőn – látni kellett Mikler Roland arcát, ahogy a bajnoki fináléra készülve végignézte a felvételeket, amelyek jelentős részén az ő bravúrjai köszöntek vissza. A Montpellier elleni finálé képein volt még egy érintett: beállónk, Matej Gaber akkor még a franciákat erősítette.

A magyar férfi kézilabdázás történetében egyébként ez volt a negyedik csapat, amely győzni tudott nemzetközi európai kupában: korábban a Bp. Honvéd 1982-ben BEK-, a Veszprém 1992-ben és 2008-ban KEK-győztes lett, a Rába Vasas ETO Győr pedig 1986-ban az IHF Kupát hódította el.

A csapat tagjait a kezdés előtt a pályára is behívták, így méltó ünneplést kaphattak a PICK Arénában. Itt volt az akkori kapitány, Vadkerti Attila, Ancsin Gábor, Zubai Szabolcs, az azóta a Magyar Kézilabda Szövetség elnökeként dolgozó Ilyés Ferenc, Tatai Péter, Balogh Zsolt, a következő szezontól vezetőként visszatérő Jonas Källman, Hegedüs Márk, Gidai Máté, Czina József, illetve a szakmai stáb tagjai, Marko Krivokapics, Porobic Haris, Szabó István, Süli László, Mezei Richárd és Szögi Nándor. Utolsóként szólították Miklert, aki jelenleg is csapatunk tagja – nem véletlen, hogy ő kapta a legnagyobb tapsot. Érzelmes, megható pillanatok voltak. Mindenki a berlini hősöknek tapsolt, akik a CE Glass Industries üvegtrófeájával gazdagodtak, ezeket Szűcs Ernő Péter, klubunk elnöke nyújtotta át. 

Ha már az érzelmek: a kezdés előtt megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt egykori játékosunkról, utánpótlásedzőnkről és sajtósunkról, Barok Istvánról.

És akkor a meccs! A bajnoki döntő második összecsapásán nyernünk kellett, hogy versenyben maradjunk. Descat találatával indult, ezt Garciandia egyenlítette ki, 1–1. Vajlupov és Fabregas következett, majd két hetes, szegedi oldalról Sostaric, a vendégektől Jahja talált be, 2–4. Garciandia ismét eredményes volt, de a gól után a lehozott kapus miatt meglévő helyzetet kihasználták a vendégek, 3–6. Mackovsek találata után, az ellentámadásnál kialakult egy kis kakaskodás, Bánhidi és Remili kapott kétperces büntetést, 4–6. Lehozott kapussal támadtak a vendégek is, így a szegedi labdaszerzést követően Frimmel könnyű gólt szerzett, 5–6. Jahja hetesből, Frimmel akcióból talált be, majd Mikler bravúrja után lehetőség adódott az egyenlítésre, de osztrák szélsőnk a kapufát találta el, 6–7. Az első negyed órába még Ed-Dera és Bánhidi gólja fért bele, 7–8.

Az újabb veszprémi hetesre Imsgard érkezett a kapuba, aki rögtön védéssel kezdett, feltüzelve a szurkolókat. Szilágyi is jól szállt be, hetest harcolt ki, ám a büntetőt Frimmel Jensen kapusba lőtte. Záporoztak a kiállítások, volt, hogy egyszerre négyen ültek büntetésben, kettő–kettő elosztásban, míg Mackovsek négyperces „halmazati büntetést” kapott. Remili átlövésből lőtte a tizedik veszprémi gólt, közben nálunk Martins mellett Szita is irányított. Időt kért Kárpáti Krisztián, 7–10-nél, emberhátrányban támadtunk. Descat betalált, mi védekeztünk, majd 7–11-nél egészültünk ki. Hiába indultunk, Sostaric ziccerét védte Corrales, Sandell góljával így már ötre hízott a különbség. Garciandia és Koszorotov lövésváltása után is megmaradt a különbség, Bánhidi góljával pedig 9–13 állt az eredményjelzőn. Sőt amikor Sostaric bevágott egy kipattanót, háromra jöttünk fel, 10–13-nál időt kértek a vendégek. A félidő utolsó perceiben Frimmel, Martins, majd a legvégén Szita talált még be tőlünk, így 13–16-tal vonulhattak pihenőre a csapatok.

A félidőben ismét volt Nagy dobás játék, kis híján elvitték a 100 ezer forintos főnyereményt, majd a magyar bajnok Szegedi Kerekesszékes Kézilabda Sportegyesület tagjait köszöntöttük, akik megvédték elsőségüket a bajnokságban.

A második játékrész veszprémi góllal indult, amelyre Frimmel és Szita válaszolt, 15–17-nél kettőre jöttünk fel. Remili percei következtek, mindent bedobott, tőlünk Bánhidi és Gaber tartotta a lépést, de így is nőtt a különbség, 17–21. Sőt öt is lett közte, ezen Martins lövése javított, 18–22. Mackovsek remek gólt szerzett kisodródva, az üres kapuba azonban Jahja is betalált a túloldalon. Fabregas visszaállította az ötgólos különbséget, kicsivel később Gaber maradt lent a bokáját fájlalva, cserélni kellett. Jahját kiállították, Sostaric hetest lőhetett, be is ment, 20–24. Fabregas betalált, majd Bodó Richárd szállt be először a meccsen. Stepancic gólt szerzett utolsó szegedi találkozóján, Bodó szintén bevette Corrales kapuját, 22–26. Innen kezdődött az utolsó negyed óra.

Remili test mellől volt eredményes, nálunk pedig Stepancic jött bele, ám a különbség így nem csökkent, 23–27. Nilsson találata után időt kértünk. Stepancic érezte a lövéseket, de Sandell is betalált, az utolsó tíz perc pedig egy kihagyott szegedi hetes után 24–29-ről indult. Descat kiállítása miatt emberelőnybe kerültünk, két lőtt gólra csak egyet kaptunk, így lett 26–30. Mahé hetese bement, de Bánhidi lövése is, majd Nilssont állították ki. Az utolsó öt perc előtt időt kért Kárpáti Krisztián. Jelinic góljával tovább fogyott a különbség, ám Fabregas beállóból nem hibázott. Mikler ziccerben védett ugyan, de a kipattanót Vajlupov betekerte, 28–33. Ezzel el is dőlt a meccs. A végén Stepancic és Jelinic talált még be szegedi oldalról, így 30–34-es eredménnyel zárult a találkozó.

Győzelmével a Telekom Veszprém lett a 2023–2024-es NB I-es szezon bajnoka, csapatunk ezüstérmesként zárta a bajnokságot.

Gyúrós István

Közzétéve: 2024.05.29.

TOVÁBBI HÍREK

2024
07/26
Szombaton rajt férfi kézilabdában az olimpián

Szombaton férfi kézilabdában is megkezdődik a küzdelem a párizsi olimpián. A magyar válogatott 11 órakor a Juan Carlos Pastor által irányított Egyiptommal mérkőzik.

2024
07/25
Seppo friss házasként kezdi el a felkészülést

Csapatunk osztrák szélsője, Sebastian Frimmel friss házasként kezdi majd el a felkészülést. Seppóval az esküvőről, a nyárról, az alapozásról és az új idényről beszélgettünk.

AZ ÖSSZES HÍR