Bemutatjuk a legendáinkat: Ludányi Márton (6. rész)

Vissza
Bemutatjuk a legendáinkat: Ludányi Márton (6. rész)

December 9-én avattuk fel a PICK Arénában a Legendák Falát. A hatodik részben Ludányi Mártont mutatjuk be.

Klubunk a hétvégén rendezi meg az I. Ludányi Márton nemzetközi utánpótlás kézilabdatornát. Nem lehet kérdés, hogy a legendáinkat bemutató sorozatunkban most alapítónk, edzőnk, Ludányi Márton következik. December 9-én, a PICK Aréna avatón Marci bácsi méltán került fel a Legendák falára.

Az, hogy Szegeden ilyen magas színvonalon létezik a férfi kézilabda, nagyban köszönhető Ludányi Mártonnak, klubunk egyik alapítójának. Marci bácsi dr. Bérczi Mihállyal 1961. december 16-án hozta létre és álmodta meg a Szegedi Előrét. Akkor nem gondolták, hogy egy európai hírű klub alapjait teszik le.

Ludányi Márton ebben az építkezésben vezérszerepet játszott. Élete volt a kézilabda, az utánpótlás-nevelés. 1935. február 1-jén született Szegeden. A középiskolai tanulmányok befejezése után Budapestre ment tanulni, a TF-en szerzett diplomát. 1957-ben tért vissza szülővárosába, ahol egyből munkába állt. 1958-ban lett az egykori Rózsa, a mai Csonka gimnázium testnevelő tanára. Kevesen tudják róla, de ő honosította meg az újszegedi Ligetben a futást. Tesi órán vitte ki a tanulókat a platánok közé mozogni, amely után a városban elterjedt, így egyre több futó központi helye lett a liget.

Már a hatvanas években beleszeretett a kézilabdába. A Rókus I. általános iskola tornatermében játszott az Előre, a megyei bajnokságban vitézkedett a csapat. A meccseket telt ház előtt játszották a kis teremben, az emberek a csilláron is lógtak. A hetvenes években kerültek ki a keze alól azok a játékosok, akik sok-sok örömet szereztek a szurkolóknak. Lele Ambrus, Szabó „Sonka” László, vagy éppen Hunyadkürti János a válogatottságig vitte, az alapokat mindannyian Ludányi Mártontól sajátították el. A Rózsa verhetetlen volt a megyében, és a középiskolák országos bajnokságán is eredményesen szerepelt. A tehetségek pedig csak jöttek és jöttek: Fekete Róbert, Buday Dániel, Kotormán Attila, Herbert Gábor is Marci bácsi kezei között pallérozódott, és lettek mindannyian a Pick Szeged meghatározó játékosai. 1984-ben elvállalta a felnőtt csapat irányítását, ötödik helyen végzett a csapat az NB I-ben, de gyorsan rájött, hogy ez nem az ő világa. A fiatalok között érezte jól magát, ezért visszatért az utánpótlásba dolgozni. Volt már ekkor egy legendás mondása, amelyet minden tanítványával megtanított:  „Mert a hitet hinni, a sportot sportolni, a csókot csókolni kell!”

Nyugdíjba vonulása után sem szakadt el klubunktól. Minden hazai meccsünkre eljött, az idény első mérkőzésén a kezdődobásával indította el az új szezont. A szurkolók nagyon szerették, volt olyan bajnoki döntő, amikor Veszprémbe is elkísérte a csapatot. Itt volt egyszer olyan megállapítása a #kékek stábjának, amelyet azóta a PICK Szeged csapatkapitányi karszalagjára hímeztünk: "Az, hogy ez van, Szeged jellegzetessége! Tartsuk meg, de vigyázzunk rá!”

Ludányi Márton 2018. augusztus 12-én hunyt el, örökre klubunk legendás alakja marad.

 

Közzétéve: 2022.01.21.

TOVÁBBI HÍREK

2024
03/27
Prágában szerepel az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapata Prágában szerepel egy nemzetközi tornán.

2024
03/27
Szurkolói információk a Veszprém elleni BL-meccsre

Csütörtök 18.45-kor a Bajnokok Ligájában a Telekom Veszprém csapatát fogadjuk a PICK Arénában. Szurkolói információk.

AZ ÖSSZES HÍR