Visszavágtunk a Kolstadnak, fontos lépés a továbbjutás felé

Vissza
Visszavágtunk a Kolstadnak, fontos lépés a továbbjutás felé

A BL-szereplésünk első 2024-es mérkőzésén remek játékkal 29–27-re vertük a Kolstad Handballt, így visszavágtunk a norvégoknak az őszi kudarcért, nem mellesleg pedig hatalmas lépést tettünk a csoportból való továbbjutás felé.

OTP Bank-PICK Szeged–Kolstad Handball 29–27 (15–13)
Machineseeker EHF Bajnokok Ligája, A csoport, 11. forduló. Szeged, PICK Aréna, 4491 néző. Vezette: D. Accoto Martins, R. Accoto Martins (portugálok).
OTP Bank-PICK Szeged: Mikler – Bombac 1, Garciandia 1, Kalaras, Bánhidi 8, Bodó, Frimmel 4. Csere: Imsgard (kapus), Sostaric 6, Mackovsek 2, Martins 3, Jelinic, Szita 2, Stepancic 2. Vezetőedző: Kárpáti Krisztián.
Kolstad Handball: Bergerud – Gudjonsson 8/2, Setterblom 5, Sagosen 2, Gullerud 3, Johannessen, Aalberg 2. Csere: Aga, Björkas, Lyse 7/1, Hald. Vezetőedzők: Stian Gomo Nielsen, Christian Berge.
Hétméteres: –, ill. 4/3.
Kiállítás: 8, ill. 4 perc.

2024 első mérkőzését játszottuk a Machineseeker EHF Bajnokok Ligájában, az ellenfél az a norvég Kolstad Handball volt, amely ellen ősszel csúnya vereséget szenvedtünk – volt tehát miért visszavágni. A felvezetés ezúttal a már megszokott, közkedvelt elemek, illetve a PICKSTICK kóstoltató pult, a PICK Téliszalámi nyereményjáték, valamint a PICK & Mizo Büfé mellett tovább bővült: Valentin-nap alkalmából csókkamera pásztázta a lelátót, illetve külön köszöntöttük az Eb-n járt tíz játékosunkat, kiemelve a magyar csapatban 100. alkalommal pályára lépő Bánhidi Bencét és Bodó Richárdot. 

A meccs Setterblom góljával indul, erre válaszolt gyorsan Dean Bombac, 1–1. Mi tizenegy, a norvégok kilenc ponttal álltak a kezdés előtt a csoportban, így a továbbjutás szempontjából is kulcsfontosságú meccsen közel sem volt mindegy, ki hogyan kezd. Bánhidi lövése után 2–1-re már mi vezettünk, majd kicsivel később Frimmel indulásból talált be, de mindkét szegedi gólra jött válasz a Kolstadtól, 3–3. Ugyanez történt Bánhidi második, majd Sostaric első találata után, így 10 perc elteltével 5–5 állt az eredményjelzőn. Lyse lövésével másodszor vezetettek a vendégek, ezt Garciandía nem nézte jó szemmel: nemrég szerződést hosszabbító játékosunk szerezte a hatodik gólunkat. Mikler védett, Sostaric pedig magabiztos volt a szélről a túloldalon, 7–6. Kétgólos különbség a 13. percben alakult ki először, Frimmel ismét indulásból talált be, 8–6. A norvégok sokat hibáztak támadásban, és bár Garciandía kihagyott egy ziccert, Mackovsek bombája 9–6-ra alakította az eredményt. Sagosen lőtt, Mikler ismét védett, az első negyed óra végén hárommal vezettünk.

Bombac egy esés után lent maradt, Miguel Martins szállt be a helyére. Ekkor egyébként már három Martins volt a pályán, hiszen a két portugál játékvezető ugyanezt a vezetéknevet viselte. Bánhidi nagyot harcolva, szokott helyéről lőtte a tizedik gólunkat, ekkor időt kért a több mint öt perce gólképtelen Kolstad – jól nézett ki a kivetítő, 10–6. Nem segítettek Stian Gomo Nielsen és Christian Berge tanácsai, Mikleren megint nem tudtak kifogni a norvégok. Bánhidi nem kapott fújást, pedig kaphatott volna, Setterblom átlövésével zárkóztak a vendégek. Garciandía labdát szerzett, Frimmelt indította, aki nem hibázott, 11–7. Feltűnő volt, hogy remekül indultunk, hárman is elvállalhatták volna a ziccert. Amikor pedig Mikler ismét védett, megszólalt a lelátóról a „Roli! Roli!” rigmus. Sagosen tartotta a csapatát, ötödik lövéséből második gólját szerezte a 21. percben, Martins pedig egy csodás elhajlással csapta be Bergerudot, 12–8. Lyse talált be, majd Gudjonsson hetesét nem védhette Mikler, a túloldalon Frimmel volt eredményes. Remek volt a hangulat, bőven jött segítség a lelátóról, Martins passzát a hangzavarban Bánhidi váltotta gólra, 14–10. Kalarast kiállították, Gudjonsson büntetője kimaradt, kicsivel később azonban Gullerud eredményes volt. Sostaric a szélről szétlőtte a jobb szélsőt, majd jött a félidő utolsó perce, Lyse bombája, a legvégén pedig – egy szegedi időkérés után – egy hazai hiba, amit Gudjonsson használt ki a dudaszó pillanatában. A félidőben 15–13-ra vezettünk. 

A második játékrész a frissen beálló Szita Zoltán góljával indult, amire a remeklő Lyse gyorsan felelt hetesből. Ekkor a Kolstad volt élesebb, Lyse újabb góljával egyre hozta fel a norvégokat, 16–15. Sostaric, majd Mikler védése után Bánhidi talált be, hiába lett azonban három a különbség, a 40. percre kiegyenlítettek a vendégek, 18–18. Támadásban Mikler lement, Stepancic így létszámfölényben szerzett gólt, elmozdultunk a holtpontról, 19–18. Jelinic kapott kétperces kiállítást, Rönning pedig ziccerbe került, ám szerencsénkre fölé dobta. Bánhidi estében lőtt gólt, de belefújtak a játékvezetők, a labda maradt nálunk. Emberhátrányban tovább támadtunk, Bánhidi pedig ismét villant, sőt egy labdaszerzés után Sostaric is eredményes volt, 21–18. Soha rosszabb emberhátrányt… Amikor pedig Mikler ismét fontos védést mutatott be, egészen biztos, hogy többen is berekedtek a lelátón a szurkolástól! Sőt, Stepancic hatalmas gólt vágott, 18–18-ról robbantva jutottunk el 22–18-ig! Setterblom és Szita gólváltása után 23–19-nél tartottunk a meccs háromnegyedénél.

Az utolsó 15 perc Lyse találatával indult, majd Gudjonsson villant kettőt, 23–22. Kalarast kiállították, így ismét elképesztően szoros és izgalmas lett a találkozó, nem volt lehetőségünk egy pillanatra sem megnyugodni. Megint Gudjonsson jött, vele ekkor nem bírtunk, majd Bánhidi elképesztően fontos góljára indulásból Gullerud felelt, 24–24. Bombac kapott kétperces kiállítást, ezt Setterblom gyorsan kihasználta, hosszú idő után kerültünk hátrányba, 24–25. Martins ezt azonnal kozmetikázta, 25–25. Mackovsek remekül védekezett, hozzánk került a labda, közben pedig ki is egészültünk – innen indult az utolsó öt perc. Martins betalált, majd Mackovsek ismét labdát szerzett, ám a jobb térdéhez kapott, le is ült pihenni. Aalberg egyenlített, de Sostaric találatával ismét mi vezettünk, 27–26. Imsgard védett elképesztően fontos pillanatban, a kapufa is segítette, az utolsó percnek így előnnyel vághattunk neki. Bánhidi nem hibázott, de sajnos a remeklő Lyse sem, 28–27. 33 másodperccel a vége előtt kért időt Kárpáti Krisztián, a következő támadásból Bombac estében játszotta meg Bánhidit, aki ellen szabálytalankodtak. Nem volt több passz, Mackovseknek lőnie kellett, és lőtt is, de hogyan! Bombagól, majd a végén még egy Imsgard-védés, 29–27-re nyertünk hazai pályán! Remek kezdése ez a 2024-es év nemzetközi részének, hatalmas lépés a csoportból való továbbjutás felé!

Kárpáti Krisztián: – Jár az elismerés ellenfelünknek, hiszen a sérültjeik miatt keveset tudtak cserélni, ennek ellenére megnehezítették a dolgunkat. Ami minket illet, remekül küzdöttünk, a bajnoki vereség után sikerült rendeznünk a sorainkat, a szebbik arcunkat mutattuk. A sikerhez kellett a közönségünk támogatása, illetve az, hogy a fontos pillanatokban mindig előrelépett egy játékos, aki átlendített minket. 

Bánhidi Bence: – Tudta az egész csapat, hogy miről szól a meccs, hogy mennyire fontos, így is játszottunk. Azt kaptuk, amire számítottunk, hatvan perc kőkemény küzdelmet, amely során egy pillanatig sem adta fel ellenfelünk. Mentálisan erősek voltunk, hátrányba kerülve sem estünk szét, fordítottunk, majd győzni tudtunk. 

Stian Gomo Nielsen: – Küszködtünk, mert bár nem játszottunk rosszul támadásban, Mikler remekül védett, sok energiát adott a csapatának. Emellett a beálló pozícióban is kiemelkedően teljesítettek a hazaiak, sok gondot okozva számunkra. A második félidőben feljavultunk, ám összességében így is megérdemelten nyert a hazai együttes.

Magnus Gullerud: – Masszív csapat a Szeged, amely megérdemelten győzött. Elképesztő volt a hangulat, remek érzés így, ilyen atmoszférában kézilabdázni. Nem tudtunk túllendülni a sérültjeink hiányán, ez a helyzet rengeteg energiánkat elvitte…

Gyúrós István

Közzétéve: 2024.02.15.

TOVÁBBI HÍREK

2024
05/16
Szombaton a NEKA lesz az ellenfelünk a Magyar Kupa elődöntőjében

Szombat és vasárnap Tatabánya lesz a házi gazdája a Magyar Kupa négyes döntőnek. Az elődöntőben (kezdés: 15.30) a HSA NEKA lesz az ellenfelünk.

2024
05/15
Gyászol a #HandballFamily: elhunyt Barok István

70 éves korában elhunyt egykori játékosunk, utánpótlásedzőnk, majd sajtósunk, Barok István.

AZ ÖSSZES HÍR