Gleb Kalaras: Imádok legózni, teljesen kikapcsol

Vissza
Gleb Kalaras: Imádok legózni, teljesen kikapcsol

Két napig rágódott a RK Zagreb elleni BL-vereségen orosz beállónk, Gleb Kalaras, ám azóta már csak a Kielce elleni, szerdai derbire gondol. Szabadidejében legózik, ha pedig eszébe jut, bármikor kékre festeti a haját. Interjú.

– A múlt heti BL-meccsen kikaptunk a horvát RK Zagreb vendégeként. Milyen vesztes vagy? Sokáig rágódsz a dolgokon?

– Ez egy különösen fájó vereség volt, talán a többiek nevében is mondhatom, hogy két napig másra sem tudtunk gondolni. Volt min elmélkednünk, hisz gyengén, sok hibával játszottunk, rengeteg dolgot a helyére kell tennünk a Kielce elleni összecsapásig. Szóval igen, rágódós típus vagyok, de hogy pontosan miről beszéltünk az öltözőben, az csak ránk tartozik.

– A tavalyi BL-döntős Kielcével szerdán csapunk össze. Idegenben meglepetésre döntetlent játszottunk és történelmi pontot szereztünk – ki lehet indulni abból a meccsből?

– Biztosan egész más összecsapás lesz, hogy mást ne mondjak, a lengyeleknél ezúttal játszik majd a kapus Andreas Wolff és a jobbátlövő Alex Dujshebaev. Csapatként képesek zseniális teljesítményre, de azt is láttuk, hogy akadtak idén gyengébb meccseik is. Erőltetett menetben vannak, játszottak a Super Globe-on, így fontos tényező lehet, mennyire fáradtak, illetve milyen formát fognak ki az adott napon. 

– December 6-án lesz a meccs, épp akkor, amikor a Mikulás is elhozza az ajándékait. Oroszországban mekkora felhajtás ez az ünnep?

– Hasonló, mint Magyarországon: a Télapó ajándékot hoz a csizmánkba, csak éppen később, mint itt. Nálunk az ortodox karácsonyt ünneplik, amely szerint január 6-án jön el a szenteste, így a Mikulás is ehhez igazodik. Ettől függetlenül az egész december ünnepi hangulatban telik, már ilyenkor érezni a meghitt hangulatot. A meccs napja viszont így nem lesz különleges, hiszen hozzám csak később jön majd a Télapó.

– Ami a Bajnokok Ligáját illeti, Szegeden évek óta álmodunk arról, hogy eljutunk Kölnbe, a Final Fourra. Te a Vardarral 2019-ben a Veszprém ellen már megnyerted a sorozatot. Ettől függetlenül ugyanolyan vágy a kölni szereplés? 

– Igen, mert minden év egy külön történet, egy új lehetőség. Azáltal, hogy már jártam négyes döntőben, tudom, milyen különleges élmény ilyen hangulatú meccseken szerepelni. Az az év legfontosabb része, már a részvétel is elismerés, hiszen azt mutatja, remek munkát végeztél a szezonban. Persze még ott van a két utolsó meccs, ami mindent felülírhat. Egyébként attól, hogy egy csapat nem jut el Kölnbe, nincs feltétlenül rossz éve. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a Final Fouron való részvétel a hab a tortán, ha pedig sikerül megnyerni, akkor meg is eheted a desszertet. Az öltözőben igyekszem erősíteni mindenkiben, hogy akár idén is odaérhetünk, hiszen miért ne sikerülhetne? A jövőt úgysem látjuk, az esélyünk pedig megvan, harcban állunk a továbbjutásért. Hiszek benne, hogy ha sokat gondolunk a célunkra, el is érhetjük azt.

– Hol őrzöd a 2019-es aranyérmedet? 

– Otthon van, Moszkvában, nem hoztam el Szegedre.

– A védekezésben igazi vezér vagy, minden mozdulatod erről tanúskodik. Mindig is ez volt a kedvenc játékelemed, vagy támadni is szerettél?

– Szerepeltem támadásban, szerettem is, ám az utóbbi években leginkább védekezési feladatokat kaptam, és az edzőnk, Krisztián Szegeden is itt számít rám leginkább. Azt érzem, hogy a kézilabdázás megváltozott, fejlődött, így már nehéz egyszerre minden játékelemben kiemelkedőnek lenni. 

– Már Szegedre érkezésedkor az erélyes játékodról ismertünk, és ebben a szezonban sem mész a szomszédba a keménységért. Ez nálad az alap?

– Kérdezték már, hogy korábban is ennyire kemény voltam-e, de ezt nem nekem kell tudnom, inkább az ellenfeleim nyilatkozhatnának a témában. Ahogy emlékszem a régi önmagamra, mindig is nagy küzdő voltam, nem hiszem, hogy ez a jövőben megváltozna. 

– A nyáron költöztél Szegedre. Hogy érzed magad a városban? 

– Jó kis hely, tetszik! A feleségemmel érkeztem, így nem vagyok egyedül. Nem túl nagy a város, érzésre is kisebb, kényelmesebb, mint Magdeburg vagy Szkopje, ahol korábban éltem. Sokszor megállítanak az utcán, kérnek egy fotót, vagy csak odakiáltanak valami biztatást – ez remek érzés. Ha pedig egy nagyvárosra vágyom, nincs messze Budapest, hamar oda lehet érni. Egyébként hétköznaponként nem vagyok az a sétálós, turistáskodós típus, ilyesmit leginkább a szünetek során csinálok.

– Mivel töltöd a szabadidőd? Mi a hobbid?

– Imádok legózni, teljesen kikapcsol. Elképesztő élmény, hiszen lenyűgöző alkotásokat lehet létrehozni rengeteg idővel és a kellő türelemmel. Ha elkezdem, alig tudom abbahagyni. A különleges kihívásokat szeretem, építettem már Porsche 911-est, de megalkottam a The Rolling Stones zenekar közismert nyelves logóját is a kis kockákból. Utóbbi kétezer darabból áll, így beletelt némi időbe, amíg elkészültem. Ha végleges egy alkotás, akkor az egy szobor is lesz számomra, amit kiállítok az otthonomban. 

Hajfestésre felkészülni?
Ha valaki rákeres Gleb Kalarasra az interneten, a régi képein szinte meg sem ismeri a 33. születésnapját múlt héten ünnepelt játékosunkat: egyszer kék volt a haja, egyszer szőke, egyszer rövid, egyszer hosszabb. Szereti a változatosságot.
– Mindig Moszkvában festetem a hajam, ott lakik a fodrászom. Teljesen hangulatfüggő, mit kérek tőle, néha egyszerűen csak azt érzem, hogy változtatni akarok. Miért ne? Ez csak haj, ha nem tetszik, levágatom, aztán újra megnő. A fotók pedig megmaradnak, hogy ne felejtsem el, melyik hogyan is állt. Decemberben egyébként megyek haza, ki tudja, lehet, hogy ismét rászánom magam egy festetésre – fogalmazott beállónk.

Gyúrós István

Közzétéve: 2023.12.05.

TOVÁBBI HÍREK

2024
05/19
Ezüstérmesek lettünk a Magyar Kupában

Hatalmas csatában, 33-30-as vereséget szenvedtünk a Telekom Veszprém együttesétől a tatabányai Magyar Kupa-döntőben.

2024
05/19
Mindenki! Magyar Kupa-döntőre fel!

Ma 18 órakor a Magyar Kupa tatabányai döntőjében a Telekom Veszprém ellen lépünk pályára. A meccset az M4 Sport élőben közvetíti.

AZ ÖSSZES HÍR