Aki válaszolt: Juan Carlos Pastor

Vissza
Aki válaszolt: Juan Carlos Pastor

Szurkolóink a csapat Facebook oldalán kérdéseket tehettek fel a Pick Szeged mesterének, Juan Carlos Pastornak. A spanyol szakemberrel, és segítőjével, Marko Krivokapiccsal egy kávé mellett beszélgettünk.

– Miben látja a Metalurg elleni kiesésünk legfőbb okát, illetve a Pick Szeged jelenlegi játékoskeretét megfelelőnek tartja nemzetközi mércével mérve? Alen Blazevicset miért nem játszatja támadásban?

– Macedóniában döntőnek bizonyult az utolsó 20 perc. Ekkor nem tudtuk kontrollálni a meccset, Sztanics kapus is jól védett. Ha öt vagy hat góllal kapunk ki, akkor úgy érzem, hogy itthon ledolgoztunk volna hátrányt. Ha ez a meccs novemberben van, akkor más, szorosabb lett volna az eredmény. Persze, látom a hibákat, de idő kell, hogy a játékosok megismerjék az új szisztémát, megismerjék egymást. Rengeteget tudunk még javulni. Blazevic? Ilyés Ferenc és Frantisek Sulc szerepel támadásban a posztján. Alen kiválóan edz, sokat beszélgettem már vele, azt kértem, hogy védekezzen keményen, legyen ő a főnök a védelemben. Biztos, hogy lesz olyan meccs, amikor támad is majd, nekem az célom, hogy mindenki játszon. A csapat kerete megfelelő, jó összetételű.

– Van-e reális esélye a csapatnak bejutni az EHF-kupában a legjobb négy közé?

– Mindig úgy dolgozom, hogy csak az aznapra koncentrálok. Nem tekintek sohasem hosszan előre. Vannak jó csapatok az EHF-kupában, elég csak a Berlint megemlíteni, de még több remek együttes is szerepel a sorozatban. A legfontosabb, hogy továbbjussunk a harmadik fordulóba, ott legyünk a csoportküzdelemben, amire lesz időnk felkészülni. Úgy gondolom, hogy februárra, márciusra már olyan állapotban leszünk, ami jó lesz.

– Az a szemlélet, amit képvisel, mennyire jelenik meg az utánpótlás-játékosok képzésében? Észre vették-e, hogy Larholm a komoly téttel bíró meccseken, tavaly és idén is, szinte mindig kihagyja a második hétméterest?

– Amikor csak egy meccs van a héten, akkor minden hétfőn jönnek majd az utánpótlás korosztályból hozzánk játékosok. Csinálunk egy csoportot, akik kevesebbet játszottak a meccsen, így építjük be őket a csapatba. Jönnek az edzők is, velük közösen dolgozunk. Két hónapja vagyunk itt, ismerjük az utánpótlást, és azt, ki kerülhet a felnőttcsapathoz. Tóth Balázs, Fekete Bálint már játszott, Tóth Mihály pedig védett. Az utánpótlással azért foglalkozunk, hogy lássák a fiatalok, hogyan tudnak majd játszani a felnőtt csapatban. Most rengeteg meccsünk van, de amikor a válogatottban lesznek a játékosok, akkor azt az időszakot mindenképpen kihasználjuk a beépítésükre.

– Elkötelezett szurkolóként mindig elvártam, hogy az edző munkája látható legyen a csapat játékán, ne csak a játékosok kreatívitása legyen a döntő. Évek óta hiányolom, hogy a csapatnak mindig voltak kiváló szélsőik, ugyanakkor a játék rendszerében nem érzékeltem, hogy a szélsőkre kidolgozott figurák tudatosan valósulnának meg. Tehát az a kérdésem, hogy várható-e ebben olyan változás, amit a szurkolók majd „Pastor figuraként” emlegetnek?

– Már többször nyilatkoztam, hogy van egy rendszer, amit játszunk. Ebbe minden játékos beletartozik. Ha ezt megfelelően elsajátítjuk, akkor ez műkődik majd. Ezt nem lehet egyik napról a másikra megtanulni. Sok idő kell hozzá. Lesz olyan, amikor a beálló kerül helyzetbe, de lesz, amikor a szélső. Én csapatban gondolkodom, nem egyéni játékban.

– A szélsőjáték eddig elég fakó, vagy csak én látom rosszul? Parrondo és Vadkerti is elég halovány, lesz javulás ezen a téren?

– Olyan játékot akarunk megvalósítani, hogy ha nem valósul meg a figura, akkor folytassuk tovább a támadást, és a szélsőkig játsszuk a labdát. Elvárjuk tőlük, hogy ezeket a helyzeteket értékesítsék. Most nagyon hiányzik Laszica, a jövő héten már játszik, a teljes hetet ezek gyakorlására használjuk majd.

– Lehet, sokan nem értik a kérdést, de kellett nekünk Ilyés Ferenc? Mert szerintem nem! De ez az én szerény véleményem. A kérdésem: mire alapozta az ő igazolását?

– Ilyés Ferenc fontos láncszeme az általam elképzelt játéknak. A védelem egyik oszlopa, és ezt már bizonyította. Ha kellő önbizalma lesz, akkor támadásban is képes lesz jó teljesítményre. Ilyés Ferenc remek játékos, régóta figyelem őt.

– Hogyan értékelné az elmúlt 1,5–2 hónapot? Az új stílus elsajátításában véleménye szerint hol tart most a csapat? Mikorra várhatjuk, hogy összeáll a védekezés, a támadójáték? A magyar és a spanyol kézilabdakultúrát összehasonlítva, milyen különbségeket, illetve hasonlóságot tudna megemlíteni, véleménye szerint mi az, amiben fejlődnie kell a magyar kézilabdának, és mi az erősségünk? Hogyan boldogul a magyar nyelvvel?

– A csapat nagyon jól dolgozik, de rengeteg az új dolog, amivel találkoznak a fiúk. Itt nem az legbonyolultabb, hogy 1–2 új játékosunk van, hanem egy teljesen új szisztémát ismernek meg. Csapatjáték! Ez a fontos! Mind a hat mezőnyjátékosnak jól kell ezt csinálnia, ez teljesen más felfogás, amit eddig játszottak. Még nem értünk oda, ahova szeretnék eljutni, jelenleg az 50 százalékhoz közelítünk, de nem értük el még talán ezt a szintet sem. Az út elején tartunk. Tudunk nagyon jól játszani, de nagyon rosszul is, nagyon hullámzóak vagyunk egyelőre. Képesek vagyunk egy 6–0-ás rohamra, és a védelem is sokszor jól műkődik. A jövő héttől már megpróbáljuk az 5+1-es védekezést is. A magyar kézilabdások sokkal erősebbek, mint a spanyolok, de taktikailag éppen fordítva van. A spanyol kézilabda részletes taktikára épül, Spanyolországban fontos a rendszer, mindig tudni kell, hogy mit kell játszanod a különböző csapatok ellen. Célunk, hogy jó ritmusban kézilabdázzunk, ebben kell még nagyot előrelépnünk. Nagyon nehéz a magyar nyelv, valamit már tudok, de ez még csak pár szó.

– Tisztelt Mester! A felállt fal elleni támadásunk akadozik, a védekezésünk látványosan javul. Továbbra is mentálisan képes összeomlani a csapat. Ön szerint el tudja érni, hogy ezek a srácok az utolsó percig hajtsanak, küzdjenek, higgyenek?

– Erről már beszéltem, hogy milyen célokkal vágtunk neki a munkának. Higgyék el, hogy hónapok múlva már jóval előrébb járunk, a munkának meglesz az eredménye.

– Hogy érzi magát Szegeden? Van-e esély megverni a Veszprémet most ősszel?

– Szeged tetszik, hasonlít Valladolidra, „kis nagyváros”. Egyedül vagyok, nincs itt a családom, ez az egyetlen különbség, és nagyon furcsa. A napom hasonló, mint otthon. Kézilabda, ebéd, kézilabda, család. Ez volt a programom otthon. A munkában a legnagyobb különbség nekem, hogy 16 új játékosnak kell elmagyaráznom azt, amit szeretnék megvalósítani. Eddig az edzőipályafutásom alatt ez nem így volt. Minden csapat ellen van győzelmi esélyünk, főleg otthon, azt is tudjuk, hogy a Veszprém jó csapat, sokkal erősebb, mint tavaly, megverte a Párizst, jól játszanak. Már második éve ugyanazzal az edzővel dolgoznak, előnyük az is, hogy csak két játékost kell beépíteniük. Igen ám, de biztos, hogy a szurkolóinkkal itthon tudunk egy nagy meccset játszani. Azért az elvárás nekem és a szurkolóknak is, hogy másfél hónap múlva már jobban menjen a játék.

– Czina József játékára nem tart igényt? Vagy sérült?

– Czina Jószef a felnőtt kerettel edz, de az NB I/B-s Pick Szeged II-ben szerepel.

- süli róbert -

Közzétéve: 2013.09.16.

TOVÁBBI HÍREK

2024
04/26
A 14. Eger-Szeged következik az NB I-ben

Szombaton 18 órakor a K&H férfi kézilabda ligában a QHB Eger otthonában lépünk pályára. Ez lesz a két csapat 14. NB I-es meccse.

2024
04/25
Éremre hajt az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapatának még négy meccs van hátra a bajnokságból, a #kiskékek az éremért állnak harcban.

AZ ÖSSZES HÍR