Új korszak, új alapokra építkezve

Vissza
Új korszak, új alapokra építkezve

2023 nyarától Kárpáti Krisztián lesz az OTP Bank - PICK Szeged vezetőedzője, munkájában Vladan Jordovics lesz segítségére, 2024 júliusától pedig a svéd Michael Apelgren-Jonas Källman edzőpáros veszi át a felnőttcsapatunk irányítását.

Kárpáti Krisztián, a PICK Kézilabda Akadémia jelenlegi szakmai vezetője, az U18-as magyar válogatott szövetségi edzője váltja Juan Carlos Pastort az OTP Bank - PICK Szeged első csapatának vezetőedzői székében 2023 júliusában. Dr. Szűcs Ernő Péterrel, a klub elnökével beszélgettünk a döntés hátteréről.


- Amikor a szezon elején kiderült, hogy Juan Carlos Pastor utolsó idényét tölti Szegeden, már tudták, hogy ki lesz az új vezetőedző?

- Az előző szezon végén jól látszott, hogy változásra lesz szükség. Nagyon hálásak vagyunk Juan Carlos Pastornak, hogy az elmúlt évtizedben magasabb szintre emelte a csapatot, de bátran mondhatom, az egész klubot. Az EHF-kupa-győzelem, a bajnoki címek és a Magyar Kupa-győzelem mindannyiunk számára fontosak, és tudjuk, hogy ezek megnyerésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, nélküle nem tartana itt a szegedi kézilabda. Ettől függetlenül mindkét fél úgy látta, hogy nem tudunk együtt tovább fejlődni, ezért megbeszéltük, hogy elköszönünk egymástól. Mivel nem szerettünk volna kapkodni, és kényszerből egy nem kellőképpen végiggondolt és megalapozott döntést hozni a folytatást illetően, ezért azt láttuk a legjobbnak a klub szempontjából, ha ezt a szezont még a Mister irányítja végig. Igen, voltak elképzelések a fejünkben arról, hogy kik jöhetnek szóba, a kiszemelt edzőkkel tárgyaltunk is, ez nem titok. Azonban a tárgyalások is csak megerősítettek abban, hogy nekünk nem olyan edző kell, akinek a Szeged csak egy újabb klub a listáján. Nekünk olyan valakire van szükségünk, aki pont annyira, vagy még inkább sikeréhes, mint mi magunk, akit az motivál, hogy még feljebb jussunk és nem elégszik meg azokkal az eredményekkel, amiket eddig elértünk.

- Miért Kárpáti Krisztiánra esett a választás?

- Eddig sem azt a koncepciót vallottuk magunkénak, hogy összevásároljuk a világ sztárjátékosait, ennél felelősebb gazdálkodást folytatunk és felelősségünk van a jövő kézilabdagenerációjának fejlődésében is. Inkább szeretnénk ragaszkodni az identitásunkhoz: fiatal, motivált játékosokkal lefektetni egy új alapot, amire hosszú távon építkezhetünk majd. Krisztián – akit a legtehetségesebb magyar edzőnek tartok – három éve dolgozik velünk, és pontosan abban a legerősebb, amilyen irányba most szeretnénk újraépíteni a csapatot. Utoljára 2014-ben játszhatott éremért az U18-as válogatottunk, a 2022-es Európa-bajnokságon Krisztián és csapata megnyerte a csoportját, és végül 4. helyen zárta a kontinensviadalt. Ez is alátámasztotta az elképzelésünket, hogy jó kezekben lesz a fiatalítás, és a felnőtt csapatunkat is erős kézzel tudja majd irányítani. Nagyon tiszta elképzeléssel vágunk neki az előttünk álló éveknek: fokozatosan, egyre több, lehetőleg az akadémiáról kikerülő játékost szeretnénk beépíteni a felnőtt csapatunkba. Ebben a folyamatban Kárpáti Krisztiánnak elképesztően fontos szerep jut, hiszen a jövő csapatához kell megtalálnia a legtehetségesebb fiatalokat. Munkájában Vladan Jordovics lesz segítségére, akinek szintén hatalmas tapasztalata van az ifjú tehetségek kiválasztásában és képzésében.

- 2024 nyarától már érvényes szerződése van a Michael Apelgren-Jonas Källman edzőpárosnak. Mi a pontos háttere a döntésnek?

- Igen, jövő júliusban a svéd válogatott jelenlegi edzője, Michael Apelgren, és klubunkhoz ezer szállal kötődő legendánk, Jonas Källman veszik át az első csapat irányítását. Ahogy korábban említettem, nekünk egy sikeréhes edzői gárda kell, és a tárgyalások során bennük láttuk meg azt a tüzet, azt az elszántságot, amire a klubnak szüksége lesz a továbblépéshez. A fiatalok mellett szeretnénk pár nemzetközileg is meghatározó játékost igazolni, ebben pedig a svéd edzőpárosnak is fontos szerepe lesz. Olyan rutinos játékosokat szeretnénk megszerezni, akik a győztes mentalitásukkal példaképként játszhatnak a fiatalabb játékosainkkal. Mivel Michael Apelgren szerződése a svéd válogatottnál és klubjánál is 2024-ben jár le, ezért állapodtunk meg úgy, hogy jövőre csatlakozik hozzánk. De hangsúlyozom, hogy az előttünk álló 1 év nem átmeneti év, hanem az új korszak építkezésének első állomása.

- Mik az új korszak célkitűzései?

- Egy igazán szerethető csapatot szeretnénk felépíteni, miközben fontos cél, hogy az építkezés időszaka ne menjen az eredményesség rovására. A következő szezonra bár nincs kimondott elérendő eredmény, de a bajnoki döntőt, a kupadöntőt és a BL-csoportkörből továbbjutást így is reálisnak látjuk. Nagyon fontos, hogy szurkolóink is értsék a folyamatot, és tudják, hogy mi vár a klubra a következő időszakban. Nem tudunk elég hálásak lenni a támogatásukért, és ugyanúgy számítunk rájuk ebben az előttünk álló, új korszakban is. Nem lenne elegáns ennél most többet mondani, hiszen még zajlik a szezon, és szeretnénk, ha mindenki arra a célra összpontosítana most, hogy idén is bajnoki címet ünnepelhessünk együtt.

Közzétéve: 2023.05.08.

TOVÁBBI HÍREK

2024
03/28
Hétgólos hátrányba kerültünk a BL-ben

A félidőben háromgólos hátrányban voltunk, végül héttel, 30–37-re kaptunk ki a Telekom Veszprém ellen a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőbe jutásért rendezett párharc első meccsén. A visszavágót jövő csütörtökön rendezik Veszprémben.

2024
03/27
Prágában szerepel az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapata Prágában szerepel egy nemzetközi tornán.

AZ ÖSSZES HÍR