Döntetlennel zártuk a BL csoportkörét

Vissza
Döntetlennel zártuk a BL csoportkörét

Izgalmas hazai mérkőzésen 28–28-as döntetlent játszottunk a francia HBC Nantes ellen az EHF Bajnokok Ligája B csoportjának utolsó fordulójában, ezzel a hatodik helyen zártunk. A nyolcaddöntőben folytatjuk a sorozatot.

OTP Bank-PICK Szeged–HBC Nantes (francia) 28–28 (13–15) 
Bajnokok Ligája, B csoport, 14. forduló. Szeged, PICK Aréna, 5042 néző. Vezette: Jorum, Kleven (norvégok). 
OTP Bank-PICK Szeged: Alilovic – Sostaric 2, Stepancic 4, Mackovsek 5, Frimmel 4, Garciandía 2, Bombac 1. Csere: Mikler (kapus), Rosta 7, Szita 2, Martins 1, Tönnesen. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor. 
HBC Nantes: Hallgrímsson – Odriozola, Maqueda 3, Ovnicek 4, Toto 3, Cavalcanti 4, Rivera 3. Csere: Gaspar (kapus), Briet 3, Portela 5/2, Damatrin-Bertrand, Persson 1, Minne 1, Marchán 1. Vezetőedző: Gregory Cojean. 
Hétméteres: –, ill. 3/2. 
Kiállítás: 6, ill. 6 perc.

A 2022–2023-as EHF Bajnokok Ligája-szezon utolsó csoportmeccsét játszottuk szerda este a francia HBC Nantes ellen. A találkozóra szépen megtelt a PICK Aréna alsó két karéja, összesen 5042 néző buzdította csapatunkat, amelyből sérülés miatt Bánhidi Bence, Bodó Richárd és Matej Gaber is hiányzott.

Az első két gólt a vendégek szerezték Alexandre Cavalcanti révén, amire Rosta Miklós válaszolt két találattal (2–2). A közönség már az első perctől kezdve maximumon pörgött, ahogyan pedig Szita Zoltán mondta a meccs előtt adott interjújában, a csapat megpróbálta őket kiszolgálni. A sérülésből visszatérő Mirko Alilovic például ezt két fontos védéssel tette meg ezt az első öt percben. Először 3–2-nél vezettünk, Mackovsek lövése talált utat a kapuba Hallgrímsson kezét érintve. Dean Bombac takarásból lőtt gólja volt az első tíz perc legszebb mozdulata (4–4), Alilovic pedig folytatta a bravúrok sorozatát. 5–4-nél is nálunk volt az előny, Luka Stepancic talált be – a sérülésből nemrég visszatérő átlövőnknek két év után született ismét gólja a BL-ben.

A 14. percben 8–8 állt az eredményjelzőn, ekkor jött az első kiállítás: Garciandíát küldték le két percre a játékvezetők. Nem sokkal később Dean Bombac is csatlakozott hozzá, így kettős emberhátrányban kellett védekeznünk – két kapott góllal hoztuk le ezt az időszakot. Egyenlő létszámban visszaállt a döntetlen, ehhez Rosta és Szita góljai, meg persze Alilovic bravúrjai kellettek (10–10). Garciandía találatával 11–10-nél már ismét mi vezettünk. A 21. perc elején Martins harcolt ki kiállítást, Rubén Marchánt büntették a sporik, az előnyt pedig Frimmel használta ki (12–11). Két góllal megint fordított az eredményen a vendégcsapat, majd jött Garciandía, aki 13–13-ra alakította az eredményt. A félidő hajrájában már csak francia gól született, így 13–15-ös állással vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második játékrész Manuel Gaspar védésével indult – a vendégek cserekapusa jól szállt be a meccsbe. Portela hetesével három gólra nőtt a különbség (13–16). A szünet utáni első szegedi találatot Mackovsek szállította, ezt követően Maqueda lőtt a hálóba (14–17). Mackovsek megint betalált, Alilovic védése után pedig ismét a szlovén átlövőnk volt eredményes (16–18). Alilovic újabb bravúrja után Frimmel volt eredményes a szélről, de ez is csak a kétgólos hátrány megőrzéséhez volt elég. Szita és Rosta góljai után, 19–20-nál időt kértek a vendégek – tizenhét perc volt hátra a meccsből. Ez bejött a Nantes-nak, Maqueda, Rivera és Minne is eredményes volt, míg szegedi oldalról csak Stepancic talált be, így 20–23-nál Juan Carlos Pastor is időt kért. Szegedi kapufa után indulásból Portela ezt az előnyt is tudta még növelni. 

Az utolsó negyedóra elején Maqueda kapott kétperces kiállítást, ezt néhány másodperc alatt kihasználta Martins, majd még egy vendégjátékost leküldtek. Frimmel a szélről talált be, Sostaric ugyanígy tett, csak a másik oldalról, 23–24-nél pedig megélénkült a közönség. Egyenlő létszám mellett támadhattunk az egyenlítésért, ám eladtuk a labdát, Portela pedig újra kettőre növelte a különbséget (23–25). Alilovic tovább remekelt, jött Frimmel, majd Rosta, nyolc perccel a vége előtt kiegyenlítettünk (25–25). Kezdődhetett minden elölről. 

A közönség rákezdett, méghozzá teli torokból, ám eladtuk a labdát, a franciák pedig hetest harcoltak ki. Erre beszállt a kapuba Mikler Roland, aki meg is zavarta Portelát, így maradt a döntetlen. Maqueda lövését elsőre védte ugyan Alilovic, ám a testéről végül becsúszott a labda (26–27) – így indult az utolsó három perc. Garciandía lövése a kapufán csattant, a kipattanóból viszont Rosta betalált (27–27). Másfél perccel a vége előtt időt kért a Nantes. Briet gólt szerzett, Szitát blokkolták, majd 27–28-nál mi kértünk időt. Az utolsó 40 másodpercben Sostaric remek gólt lőtt a szélről, másra pedig már nem jutott idő, így 28–28-as döntetlennel zárult a mérkőzés.

Ezzel eldőlt, hogy a hatodik helyen végzünk a B csoportban, így a nyolcaddöntőben az A csoport harmadik helyén végző együttessel játszunk majd a nyolc közé jutásért.

Juan Carlos Pastor: – Sok problémánk volt a kezdés előtt, nehéz mérkőzést játszottunk a kiváló szezont futó Nantes ellen. Nyerni akartunk, volt is erre lehetőségünk, de fontos helyzetekben többször eladtuk a labdát. Büszke vagyok a játékosaimra, hiszen végig küzdöttek, így sikerült döntetlenre mentenünk az összecsapást. A legfontosabb most az, hogy teljes és egészséges legyen a keretünk, mert úgy bárki ellen felvesszük a versenyt.

Rosta Miklós: – Megterhelő sorozat van mögöttünk, és a következő hetekben ez folytatódik. Bízom benne, hogy a sérültjeink visszatérnek, így teljesebb csapatot alkothatunk. Nyerni akartunk, ez nem sikerült, de készülünk az egyenes kieséses párharcra, ahol még elérhetjük a céljainkat.

Gregory Cojean: – Boldogok vagyunk, mert ezzel a döntetlennel a harmadik helyen zártunk a csoportban. Ez volt a célunk, ezért büszke vagyok a játékosaimra. 

Jorge Maqueda: – Különleges érzés volt visszatérni a városba, hálás vagyok a lehetőségért, hogy egykor játszhattam a szegedi csapatban. Ennek viszont most nem volt helye a pályán, hiszen mindent meg kellett tennem a Nantes sikeréért, a döntetlennek és a csoportban elért harmadik helynek pedig örülhetünk.

Gyúrós István

Közzétéve: 2023.03.01.

TOVÁBBI HÍREK

2024
05/16
Szombaton a NEKA lesz az ellenfelünk a Magyar Kupa elődöntőjében

Szombat és vasárnap Tatabánya lesz a házi gazdája a Magyar Kupa négyes döntőnek. Az elődöntőben (kezdés: 15.30) a HSA NEKA lesz az ellenfelünk.

2024
05/15
Gyászol a #HandballFamily: elhunyt Barok István

70 éves korában elhunyt egykori játékosunk, utánpótlásedzőnk, majd sajtósunk, Barok István.

AZ ÖSSZES HÍR