Garciandía: Ha jól kezdünk, lehet esélyünk Aalborgban

Vissza
Garciandía: Ha jól kezdünk, lehet esélyünk Aalborgban

Bronzéremmel zárta pályafutása első világbajnokságát Imanol Garciandía, csapatunk spanyol jobbátlövője. A 27 éves légióssal a vb mellett a Bajnokok Ligájában ránk váró feladatokról beszélgettünk.

– Tényleg sportágat váltasz? Azt beszélik, a hétfői edzésen olyan jól ment a foci, hogy profi is lehetnél.

– Ez túlzás, de lőttem két gólt, és jól is játszottunk, a 80-as évek brazil válogatottjához tudnám hasonlítani magunkat. Komolyra fordítva a szót, az egymás közötti játékban az én csapatomnak nehéz hónapjai voltak, elszenvedünk pár vereséget, de most elégtételt vettünk. Egyébként középpályás vagyok, igazi tiki-takát játszom.

– Hosszabb szünet után lépett pályára a hétvégén az OTP Bank - PICK Szeged, de magabiztosan sikerült nyernünk a Cegléd elleni bajnokin. Milyen volt újra együtt?

– A többség szinte egy egész hónapot töltött a nemzeti csapatánál a világbajnokság miatt, ezért jó volt újra együtt. A bajnoki előtt kettőt edzettünk, ennyi időnk volt visszaszokni a rendszerhez, amit Szegeden játszunk, de láthatóan sikerült megoldanunk a feladatot. Fontos, hogy a Bajnokok Ligája-meccsek előtt élesben is tudtunk tesztelni.

– Bronzéremmel zártad első világbajnokságodat. Elégedett vagy ezzel? Milyen élmény volt újoncként a torna?

– Csodálatos hónap volt! Sok mindenen átmentünk, rengeteget küzdöttünk, drámai meccseket játszottunk, de megvolt az eredménye, hiszen éremmel zártunk. Persze jó lett volna bejutni a fináléba, de a dánokkal találkoztunk az elődöntőben, láthattuk, hogy még mindig az övék a világ legjobb csapata, el kellett fogadnunk, hogy legyőztek minket. Személy szerint elégedett vagyok a bronzzal, de a csapat és a spanyol szurkolók is így értékelték a szereplést. Ez fontos, mert ha csak az aranyat lehetne sikernek értékelni, az frusztráltsághoz vezetne. Megmutattuk a karakterünket, ami a spanyol válogatottat mindig jellemzi, ez szintén pozitívum.

– Hol tartod a bronzérmet?

– Elhoztam Szegedre, mert szeretem nézegetni, nagy boldogsággal tölt el a látványa. Mindig, amikor ránézek, eszembe jut, mit értünk el. A szezon végén valószínűleg visszaviszem Spanyolországba, de addig itt marad velem. Egyébként egyelőre egy polcon pihen, még nem találtam meg neki a tökéletes helyet.

– Visszatérve a spanyol válogatotthoz, a korábbi szegedi Joan Canellas 36 évesen is szenzációsan teljesített. Mi a titka?

– Természetes, hogy az erőnlétét illetően nem most van a csúcson, de nála nem ez számít. Annyit tud a játékról, annyi esze van hozzá, ráadásul olyan gyorsan képes gondolkozni labdával a kezében, hogy ez még mindig a világ legjobbjai között tartja. Szóval talán egy kicsit kopott a gyorsasága, de ezt a kiemelkedő játékintelligenciájával képes ellensúlyozni.

– A magyar válogatott nyolcadik helyéről mit gondolsz?

– Hullámzó vb-t zárt a csapat, voltak fent és lent, összességében azonban a nyolcadik helyet, az olimpiai selejtezőtornán való részvétel kiharcolását sikerként lehet értékelni. Nem láttam minden mérkőzésüket a saját programunk miatt, de például Izland legyőzése mindenképpen bravúrnak számít. Ezeket a dolgokat értékelni kell.

– A vb után újra a klubjára koncentrál mindenki: három hét alatt négy fontos BL-meccs következik.

– Egészen elképesztő, milyen gyorsan pörögnek az események, háromnaponta játszanunk kell ebben az időszakban. Fontos hónap vár ránk, kellenek még a pontok a kieséses szakasz előtt. Az Aalborg, Kiel, Barca, Nantes sorozat pokoli kemény lesz, de igazából nincs is idő belegondolni, mert először Aalborgban kell bizonyítani. Aki ehhez a terheléshez jobban alkalmazkodik, az a csapat lehet sikeres tavasszal.

– Hogyan tartod magadat frissen az ilyen sorozatterhelés során?

– A szabadidőmben igyekszem megfeledkezni a kézilabdáról, mert ha minden nap minden percében ez járna a fejemben, az nem sok jóhoz vezetne. Ráadásul az utcán is a sportról kérdez mindenki, ami természetes, ám megterhelő. Szóval, ha otthon vagyok, nincs szó a kézilabdáról, a barátaimat is arra kérem, hogy inkább a saját életükről meséljenek, mint az enyémről kérdezzenek.

– Csütörtökön játszunk az Aalborg otthonában. A két csapat legutóbbi meccse számunkra vereséggel végződött, jó lenne ezt a csorbát kiküszöbölni.

– Erre készülünk! Van egy mondás, miszerint nehéz kétszer egymás után nyerni ugyanazon csapat ellen, ez nekünk segíthet. Sok dolgon változtattunk a szegedi összecsapás óta, talán lesz benne olyasmi, amivel meglepjük a világbajnokokkal felálló ellenfelet. Szerintem ezzel előnyben leszünk, legalábbis igyekszem így nézni a helyzetet. Abban biztos vagyok, hogy sokkal szorosabb lesz a meccs: ha jól kezdünk, lehet esélyünk Aalborgban is a győzelemre.

Dirk Nowitzki és a 41-es szám
Profi pályafutása során Imanol Garciandía mindig a 41-es számot viselte, Szegeden is ez szerepel a mezén. Megkérdeztünk, miért ezt választotta.
– Gyerekként a 14-esben játszottam, ám amikor profi szerződést kaptam Logroñóban, ez foglalt volt. Váltanom kellett, és mivel a kedvenc kosárlabdázóm, a német NBA-sztár Dirk Nowitzki 41-esben szerepelt a Dallas Mavericks együttesénél, gondoltam megcserélem az 1-est és a 4-est. Megszerettem a 41-est, nem is szeretném lecserélni – mondta Garciandía.

Gyúrós István

Közzétéve: 2023.02.06.

TOVÁBBI HÍREK

2024
03/27
Prágában szerepel az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapata Prágában szerepel egy nemzetközi tornán.

2024
03/27
Szurkolói információk a Veszprém elleni BL-meccsre

Csütörtök 18.45-kor a Bajnokok Ligájában a Telekom Veszprém csapatát fogadjuk a PICK Arénában. Szurkolói információk.

AZ ÖSSZES HÍR