Bemutatjuk a legendáinkat: Lele Ambrus (3. rész)

Vissza
Bemutatjuk a legendáinkat: Lele Ambrus (3. rész)

December 9-én avattuk fel a PICK Arénában a Legendák Falát. A harmadik részben Lele Ambrust mutatjuk be.

Az első példakép. Minden valószínűség szerint a nyolcvanas években nagyon sok fiatal szeretett volna olyan jó kézilabdássá válni, mint Lele Ambrus, a Szegedi Volán válogatott játékosa. Nem lehetett nem észrevenni, ha végigsétált a Kárász utcán, hiszen 193 centiméter magasra nőtt, így ha valahol megjelent, azt mindenki látta.

A sportág iránti alázatossága, a győzni akarása, a góljai tették azzá, hogy a szurkolótábor rajongjon érte. Vezér is volt, nem véletlen volt csapatkapitány, mert a társak hallgattak rá. Kevés szegedi játékos mondhatja el magáról, hogy háromszor nyert Magyar Kupát. Ott volt abban a csapatban, amely 1977-ben az első nagy sikert érte el, majd a következő idényben a nemzetközi porondon is szerepelt. 1980-ban negyedik lett a magyar válogatottal a moszkvai olimpián. Volt Európa második legeredményesebb játékosa, az 1982-es MNK-fináléban tizenkét gólt dobott a Veszprémnek. 131-szer szerepelt a nemzeti együttesben, fényes sportkarriert futott be. Dolgozott klubunknál sportvezetőként, irányítása alatt magyar bajnokok lettünk (2007), kétszer pedig az MK-elsőséget (2006, 2008) is megszereztük. Gyermeke, Ákos is tagja volt a bajnokcsapatnak és a Magyar Kupa-győztes gárdának, ezer szállal kötődik a szegedi kézilabdacsaládhoz.

Nem volt kérdés, hogy december 9-én, a PICK Aréna avatón ő is felkerül a Legendák Falára. Az, ahogyan belépett a pályára, és köszöntötte a #HandballFamily-t, tipikus Lele Ambrus volt. Puszit küldött Mindenkinek, azoknak az embereknek, akik rajongásig szerették, szeretik.

– Szerettem vele egy csapatban játszani. Ha jól előkészítettük neki a lövést, jó labdát kapott, akkor nagy valószínűséggel az gól lett, kiválóan lőtt távolról. Remek keze volt, a heteseket magabiztosan értékesítette, a támadás volt az erőssége. Leszerelésem után 1978-tól egészen 1985-ig játszottam Ambrussal egy csapatban. Kiváló közösségünk volt, mindenki egyfelé húzta a szekeret. Ez a csapategység volt a mi titkunk, és az, hogy nagyon sokan kötődtünk Szegedhez. Szép emlékeim vannak vele kapcsolatosan, nagyon büszke voltam rá, hogy felkerült a Legendák Falára. Csodás volt a helyszínen látni az ünnepséget, és találkozni a régi játszótársakkal. Hálás vagyok a klubnak, hogy nem felejtettek el bennünket, és ott lehettünk ezen a varázslatos megnyitón – mesélt a régi élményekről is Oláh Béla, Lele Ambrus egykori játékostársa.

–  Két olyan, gyermekkori kedvenc sportolóm van, akit, ha meglátok, azonnal haptákba vágom magam: a Ferencváros legendás futballistája, Nyilasi Tibor és Lele Ambrus, a Volán klasszis átlövője. Ezt egyébként már nekik is többször elmondtam. Kölyökként tátott szájjal néztem Ambrus hatalmas góljait, szerencsés vagyok, hogy hétről-hétre élőben csodálhattam a játékát – mesélt élményeiről Méhes Gábor, Sport TV riportere.

Névjegy

Lele Ambrus

Születési hely: Szeged
Születési idő: 1958. augusztus 19.
Poszt: jobbátlövő
Szegedi karrierje: 1973-1986
Legnagyobb szegedi sikerei: háromszoros Magyar Kupa-győztes (1977, 1982, 1983)

 

Közzétéve: 2022.01.11.

TOVÁBBI HÍREK

2024
03/28
Hétgólos hátrányba kerültünk a BL-ben

A félidőben háromgólos hátrányban voltunk, végül héttel, 30–37-re kaptunk ki a Telekom Veszprém ellen a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőbe jutásért rendezett párharc első meccsén. A visszavágót jövő csütörtökön rendezik Veszprémben.

2024
03/27
Prágában szerepel az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapata Prágában szerepel egy nemzetközi tornán.

AZ ÖSSZES HÍR