Bemutatjuk a Bresztet

Vissza
Bemutatjuk a Bresztet

A Bajnokok Ligája 5. fordulójában vasárnap 17 órától a Meskov Bresztet fogadjuk az újszegedi sportcsarnokban. A fehérorosz bajnok az utóbbi években sokat és folyamatosan fejlődött.

Fehéroroszországban az első számú csapat a Dinamo Minszk volt. A fővárosi csapat 2014-es téli csődbemenetele óta viszont a Breszt vette át a helyüket. A Meskov a 2014/15-ös szezonban tért vissza a Bajnokok Ligájába hat év után. Ez előtt éppen a Pick Szegeddel szerepeltek egy csoportban (2007/2008). Azt a négyest éppen mi nyertük meg a Velenje a Szarajevó és a Breszt előtt 100%-osan.
 
A hosszabb szünet után, 2014 októberében aratott győzelmet ismét a BL-ben a Breszt: a Metalurg 28–24-re kapott ki Fehéroroszországban. Bár a továbbjutás ekkor még nem sikerült az akkor Zeljko Babic irányította együttesnek. A tavalyi szezonban a megújított lebonyolítású Bajnokok Ligájában a gyengébbik ágra kerültek a selejtezőből, ahol a C csoportot a La Rioja és a Porto előtt meg is nyerték. A nyolcaddöntőbe jutásért a D csoport második helyezettje, a dán Skjern ellen játszottak: az idegenbeli 31–31 után hazai pályán egy 27–23-as sikerrel vívták ki továbbjutást. A legjobb 16 között a későbbi győztes Kielce állta útjukat, kettős vereséggel búcsúztak a nemzetközi kupaporondtól (28–32, 30–33).
 
A Brest dinamikus fejlődését mi sem bizonyítja jobban, hogy a jelenleg tartó szezonban már a BL elit ágán indulhattak, mindenféle kvalifikációs torna nélkül. Négy forduló után két győzelemmel és két vereséggel a negyedik helyen állnak. A Löwent otthon (30–28), a Zagrebet (22–27) idegenben győzték le. A Kielcétől (24–29) hazai pályán, míg a Vardartól Szkopjéban (31–27) szenvedtek vereséget.
A nyári átigazolási időszakban mindössze egy játékos távozott végleg a Meskov Breszttől –a száznál is több válogatott-mérkőzéssel rendelkező Makszim Baranov a romániai Székelyudvarhelyi KC csapatába igazolt–, míg ketten is Magyarországra kerültek kölcsönbe. Aleh Asztrasapkin már az előző idényt is az NB I-ben töltötte Vácon, idén pedig a Csurgót erősíti. A 23 éves beálló, Arciom Szelvaszjuk pedig Mezőkövesden kézilabdázik idén.
 
Több magyarországi múlttal is rendelkező kézilabdást szereztek meg a bresztiek a nyáron: Rajko Prodanovics éppen Szegedről, míg Rade Mijatovics Tatabányáról ment Fehéroroszországba, de őket választotta az excsurgói Vladiszlav Osztrusko is, aki a katari Lekhwijától tette át a székhelyét. A magyar válogatott balátlövőjének, Dzsamali Imannak is megszerezték egy szezonra a játékjogát kölcsönbe a Veszprémtől.
 
Átigazolások a 2016/17-es szezon előtt
 
Érkezett:
Rajko Prodanovics (jobbszélső, MOL-Pick Szeged), Rade Mijatovics (kapus, Grundfos Tatabánya KC), Vladiszlav Osztrusko (balátlövő, Lekhwija), Dzsamali Iman (balátlövő, Telekom Veszprém, kölcsönbe), Aleh Asztrasapkin (jobbátlövő, Váci KSE, kölcsönből vissza)
 
Távozott:
Makszim Baranov (jobbszélső, Székelyudvarhelyi KC), Aleh Asztrasapkin (jobbátlövő, Csurgói KK, kölcsönbe), Arciom Szelvaszjuk (beálló, Mezőkövesdi KC, kölcsönbe)
 
A HC Meskov Breszt kerete a 2016/17-es szezonra:
Kapusok: Ivan Pesic, Rade Mijatovics, Vitalij Cserepenko
Jobbszélsők: Rajko Prodanovics, Dzianis Rutenka
Jobbátlövők: Szergej Silovics, Dainis Kristopans
Irányítók: Dimitrij Nikulenkov, Alexander Tioumentsev, Arciom Kulak
Beállók: Rasztko Sztojkovics, Makszim Babicsev, Vjacseszlav Sumak
Balátlövők: Pavel Atman, Dzsamali Iman, Vladiszlav Osztrusko
Balszélsők: Ljubo Vukics, Simon Razgor, Andrej Jurinok
Vezetőedző: Szergej Bebesko
 
- Becsei Dávid -

Közzétéve: 2016.10.20.

TOVÁBBI HÍREK

2024
04/26
A 14. Eger-Szeged következik az NB I-ben

Szombaton 18 órakor a K&H férfi kézilabda ligában a QHB Eger otthonában lépünk pályára. Ez lesz a két csapat 14. NB I-es meccse.

2024
04/25
Éremre hajt az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapatának még négy meccs van hátra a bajnokságból, a #kiskékek az éremért állnak harcban.

AZ ÖSSZES HÍR