Guttmann, Baróti, Fehér és az EHF-kupa-meccs

Vissza
Guttmann, Baróti, Fehér és az EHF-kupa-meccs

Csapatunk szombaton magyar idő szerint 21.30-kor az EHF-kupa harmadik fordulójában idegenben, Portugáliában, a Benfica otthonában lép pályára. A Pick Szeged még sohasem játszott portugál csapattal a nemzetközi porondon.

Premier lesz. Klubunk 52 éves történetében még sohasem játszottunk portugál csapattal, szombat este, magyar idő szerint 21.30-kor a Benfica ellen csatázunk. A lisszaboni együttes leginkább a futballcsapatáról ismert, amely kétszer nyert BEK-et (1960/61 és 1961/62), méghozzá a magyar Guttmann Béla irányításával. A híres egyesületet 1904-ben alapították. A már említett magyar tréner azonban megátkozta a piros-fehér együttest, azóta létezik a Guttmann-átok. A második BEK-siker után extraprémiumot követelt az elnöktől. Ezt nem kapta meg, és mielőtt becsapta az ajtót, megátkozta a Benficát, hogy soha többé nem nyer európai kupát. Azóta t döntőt bukott el a portugál klub...

Guttmann mellett szegedi kötődés is van a Benficához. A SZAK egykori válogatott labdarúgója, a világon is elismert szakember, Baróti Lajos 1980-tól 1982-ig volt a csapat trénere. A Tisza-parti futball-legenda – az elmúlt 110 év harmadik legjobb szegedi futballistája volt a Délmagyarország napilap szavazásán – ezután fejezte be edzői pályafutását. 

Klubunk méltó módon emlékezik meg a Benfica legendájáról, Fehér Miklósról, aki 24 évesen egy portugál bajnokin lett rosszul, majd hunyt el.Péntek este az edzés előtt a csapat és a teljes delegáció megkoszorúzza a magyar válogatott labdarúgó szobrát. A szegedi mérkőzésen pedig Fehér Miklós édesapja végzi el a kezdődobást.
És akkor a kézilabdacsapat. Mindent elmond a Benfica erejéről, hogy a klub saját tévécsatornával rendelkezik, létezik Benfica tévé, amely természetesen a futball mellett rendszeresen beszámol a tszeres portugál bajnok kézilabdacsapat híreiről. A meccset közvetlenül a Luz stadion mellett található csarnokban, a Pavilhao da Luzban játssza. A létesítmény 1800 férőhelyes. Általában 400-500-an szurkolnak a meccseken. A Benfica–Pick Szeged találkozó előtt rendezik a Benfica–Braga futballrangadót, így nem elképzelhetetlen, hogy most többen lesznek a meccsen. 

A nyáron átalakult az előző szezon ezüstérmese, többen is távoztak, leginkább légiósok. Egy volt leóni a legismertebb játékos, a kapus Vicente Alamo. Még egy légiósuk van, az orosz Csernov, a többiek portugálok. A Benfica játszott már magyar csapat ellen, 1993–94-ben a City-kupában a Győri ETO FC-t verték ki. Tavaly a francia Nantes az EHF-kupa harmadik fordulójában csak nagy csatában győzte le őket, egyetlen góllal jutott tovább a gall együttes. 

Jelenleg a portugál pontvadászatban a Benfica a második, vezet a Sporting, csak harmadik a bajnoki címvédő Porto. A Benfica 12 meccsen 10-szer nyert, kétszer kikapott. 

A Pick Szeged mellett Lisszabonban lesz még magyar küldöttség, a Rába ETO futsalcsapata az Európa-kupában csatázik, igaz, a magyar bajnok éppen a Benfica nagy riválisa, a Sporting vendége lesz.

A Pick Szeged pénteken kel útra, reggel 5.15-kor indul az újszegedi sportcsarnok elől. Ezután Budapestről Münchenbe repül, majd Lisszabonban magyar idő szerint 14.15-kor landol a gép. Este már a meccshelyszínen lesz tréning, és szombat délelőtt is tart foglalkozást Juan Carlos Pastor vezetőedző. A találkozó magyar idő szerint 21.30-kor kezdődik.

Egyedül a delmagyar.hu tudósít élőben, a csapat médiapartnere online szövegesközvetítésben számol be a találkozóról. Friss hírekkel, fotókkal, interjúkkal az immár 15 ezres táborral büszkélkedő Pick Szeged Facebook-oldal is jelentkezik, illetve a csapat honlapja is friss beszámolókat közöl.

- süli róbert -

Közzétéve: 2013.11.21.

TOVÁBBI HÍREK

2024
04/22
Szombaton Egerben lépünk pályára

Szombaton 18 órakor a K&H férfi kézilabda liga 23. fordulójában a QHB Eger otthonában lépünk pályára.

2024
04/20
Nagy Martin: továbbra is OTP Bank - PICK Szeged

Klubunk 2025. június 30-ig meghosszabította szerződését kapusunkkal, Nagy Martinnal.

AZ ÖSSZES HÍR