Zubai Szabi: Jó összetételű csapatunk van

Vissza
Zubai Szabi: Jó összetételű csapatunk van

Második szezonját kezdi a MOL-Pick Szeged csapatkapitányaként Zubai Szabolcs. A szurkolók kedvence tavaly egy összeszokott társaság vezetését vette át, idén viszont új közösséget kell építenie az együttesnél. A 32 éves, EHF-kupa-győztes, olimpikon beáll

– Csapatkapitányként a második szezonját kezdi, a feladat, amely előtt áll, mégis új, mivel a nyáron kicserélődött a keret. Hogy telt eddig a felkészülés?

– Nem egyszerű tíz-tizenegy új embert beépíteni, de szerintem jól haladunk a munkával. Tavaly volt egy kialakult szisztémánk, ami jól működött, most ezt kell újra felépíteni, ebbe kell az újakat beilleszteni. Vannak még hiányosságaink, de ez normális ebben az időszakban – alig több mint egy hónapja edzünk együtt. Nagy feladat lesz az idei szezon, sok komoly meccsel.

– Említette a Pastor mesternél alkalmazott szisztémát. Az új játékosoknak teljesen bele kell ebbe simulni, vagy lehet kicsit a személyükhöz alkalmazkodva változtatni a helyzeten?

– A szisztéma adott, ezt megtartjuk, így akik most érkeztek, azoknak kell beletanulniuk. Ebben nagy a felelősségünk nekünk, „régieknek” is, segítenünk kell, hogy minél hamarabb megértsék, mit miért csinálunk. Emlékszem, amikor három éve elkezdtük, én is csak kapkodtam a fejem.

– Van olyan a nyári érkezők közül, akit egyáltalán nem ismert?

– Nincs, mivel ellenfélként mindenkivel találkoztam. Persze az, hogy tudtam, ki kicsoda, nem jelentette azt, hogy jól ismertem őket: attól, hogy tudom, a pályán kitől mire számíthatok, az csak az együtt töltött időből derül majd ki, ki milyen ember.

– Segített ebben a tíznapos kopaoniki magaslati edzőtábor?

– Rengeteget! Nagyon fontos volt az az időszak, még úgy is, hogy ez az idény legkellemetlenebb része a sok erőnléti edzés miatt. Azzal, hogy egy ingermentes környezetben voltunk, és mindenki kiszakadt a komfortzónájából, sokkal hamarabb megismertük egymást.

– A hétvégén pedig egy olyan helyre utaztak, ahol imádják a csapatot, ráadásul sikerült is megnyerni a felkészülési tornát Magyarkanizsán.

– Fontos volt az eredmény, annak ellenére is, hogy ezek csak felkészülési meccsek. Ez a Pick Szegednél mindig így van! Emellett arra kellett figyelni, hogy sok mindent kipróbáljunk, különböző felállásokat, védekezéseket gyakoroljunk. A meccs mindig más, mint az edzés, itt hamarabb jönnek elő a hibák.

– Nevekben igen – játékban is más csapatot látunk majd idén?

– Szerintem nem, a stílusunk nem változik. Persze új irányítóink vannak, és az is kérdés, hogy az átlövők mivel tudnak hozzájárulni a csapathoz. Ilyés Feci személyében egy rutinos játékos távozott, aki mindig ügyelt arra, hogy
a szélsők labdához jussanak, valószínűleg a fiatal Bodó Ricsitől sokkal több lövésre számíthatunk majd. Az eddigiek alapján azt mondom, jó összetételű csapatunk van.

– Poszttársai is kicserélődtek: Bánhidi Bence magyar, Matej Gaber szlovén válogatottként érkezik. Összecsiszolódtak már?

– Bencével a válogatottból jól ismerjük egymást, nagyképűség nélkül mondhatom, hogy rengeteget tudok neki segíteni. Kiváló hozzáállású srác, akarja és tudja is csinálni, ha pedig valamit nem ért, egyből kérdez. Gaber csak a múlt héten érkezett a riói olimpia miatt, vele még kevesebbet beszéltem, de ezt is bepótoljuk majd.

– Gaber mellett a brazilokkal Thiagus Petrus is szerepelt az olimpián. Önök négy éve, Londonban voltak ott, most viszont az egész nyár a pihenésé lehetett.

– Kétoldalú dolog ez, de az biztos, hogy simán odaadtam volna a nyaramat egy ötkarikás szereplésért. Sajnos nem jutottunk ki, így viszont az volt a legnagyobb feladatunk, hogy minél jobban kipihenjük magunkat.

– Sikerült?

– Kiváló nyaram volt! Anyuékkal év közben is tudok találkozni, ám most jutott idő a teljes rokonságra, a nagyszülőkre, a keresztlányomra, valamint az otthoni barátokra is. Másfél hetet töltöttem a mezőkövesdi családi házban, ahol felnőttem, ez számomra sokat jelent. Emellett az aktív pihenés is belefért, a barátokkal is voltam nyaralni.

– Hazai pályán egy rangadóval, a Tatabánya elleni meccsel indul a szezon. Fel lehet egyből pörögni erre?

– Valóban, ezek a meccsek október környékén szoktak lenni, de most így hozta a sorsolás. Nem is baj, hogy egy erős riválissal mérkőzhetünk, mert hamarosan a BL is elkezdődik. Jól igazolt a nyáron a Tatabánya, Ilyés Feci és Vladimir Vranjes is ellenfélként tér vissza. A múlt héten beszéltem mindkettejükkel telefonon: persze hiányzik nekik Szeged, de egy profi sportoló élete ilyen, ezt ők is elfogadták.

- Gyúrós István - 

Közzétéve: 2016.09.07.

TOVÁBBI HÍREK

2024
04/26
A 14. Eger-Szeged következik az NB I-ben

Szombaton 18 órakor a K&H férfi kézilabda ligában a QHB Eger otthonában lépünk pályára. Ez lesz a két csapat 14. NB I-es meccse.

2024
04/25
Éremre hajt az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapatának még négy meccs van hátra a bajnokságból, a #kiskékek az éremért állnak harcban.

AZ ÖSSZES HÍR