A Hét meccse lesz a BL-ben a premier

Vissza
A Hét meccse lesz a BL-ben a premier

Csütörtök 20.45-kor a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a portugál Porto otthonában lépünk pályára. Az EHF a Hét meccsének választotta a két csapat BL-premierjét.

Premier! Az ám, hiszen eddig a Bajnokok Ligájában még sohasem játszottunk portugál csapattal. A FC Porto elleni csütörtöki (kezdés: 20.45, élő: Sport 1 TV) találkozónkat a „Hét meccsének” választotta az EHF, így kiemelt figyelmet kap az összecsapás.

2013-ig igazán a #handballfamily azt gondolta, hogy Portugáliában csak a futball létezik, hiszen a Benficáról, a Sportingról és a Portóról mindenki hallott. Tudtuk, hogy kiváló magyar futballisták szerepeltek ezekben a csapatokban, így a néhai Fehér Miklós, vagy éppen Mészáros Ferenc kapus, vagy az egykor minket erősítő Katzirz Dávid apukája, Katzirz Béla.

A nagy „öregek” pedig tisztában vannak azzal, hogy mit jelent a Guttmann-átok. A kiváló magyar labdarúgó edző kétszer is megnyerte a BEK-et a Benficával, prémiumot kért az elnöktől, de az nem adott. Az elbeszélések szerint a magyar tréner megátkozta a csapatot, azt mondta, hogy soha többet nem nyer a Benfica nemzetközi kupát. Az átok él, hiszen eddig nyolc döntőt veszített el a lisszaboni csapat. Érdekesség, hogy Guttmann utolsó csapata a Porto volt, itt 1973 és 1974 között dolgozott.

A portugál futball erős, de a portugál kézilabda is egyre jobb. Erről a fejlődésről másodedzőnk – a vele készített interjút szerdán láthatják a közösségi felületeinken –, Marko Krivokapics tud leginkább mesélni. De saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy nem egyszerű ellenük játszani, 2013-ban a Benficával, 2014-ben pedig a Sportinggal szenvedtünk meg az EHF-kupában.

Apropó! Ez igazán érdekes, hiszen Juan Carlos Pastor 2014-ben velünk nyerte meg ezt a sorozatot, míg a Porto mestere, a svéd Magnus Andersson 2016-ban és 2017-ben a német Göppingennel diadalmaskodott.

A Porto a negyedik idényét kezdte meg a BL-ben, a mostani sorozatban eddig három meccset vívott az aktuális portugál bajnok, kettőt elveszített (otthon az Elverum ellen 30-28-ra, a német Flensburg otthonában 36-29-re kaptak ki), míg a fehérorosz Bresztet hazai pályán 27-25-re legyőzték. Az elmúlt idényük is emlékezetes marad még úgy is, hogy félbeszakadt, hiszen a csoportjukban 14 pontot gyűjtve az ötödikek lettek, és a dán Aalborggal csatáztak volna a legjobb nyolc közé jutásért. Többek között nyertek Kielben (28-27), legyőzték otthon a Vardart (30-22), döntetlent értek el kétszer is a francia Montpellier ellen (23-23, 27-27), így ezek figyelemre méltó eredmények.

A keretet portugál kézilabdások alkotják, de öt légiós is van. A #kékek híveknek talán a 19-es mezben szereplő horvát Ivan Sliskovic neve csenghet ismerősen, hiszen ő szerepelt Magyarországon is. Martin Soares volt eddig a három meccsen a legeredményesebb játékosuk, 11 gólt szerzett. De jól látszik, hogy a gyors lerohanásokra épít a Porto, hiszen a két szélső, Gomes és Areia Rodrigues 10-10 gólt jegyzett.

Nálunk ömlik az eső, ez jellemző a 214 ezres városra is, amely az Atlanti-óceán partján terül el, de most csütörtökre napsütést jósolnak, 18 Celsius-fokkal. Mi még ma itthon edzünk, majd ismét különgéppel kelünk útra, 14 fős lesz a keretünk. A betegeink és a sérültjeink gyógyulnak, de még nem játszhatnak.

A meccset a Sport 1 TV élőben közvetíti.

Eddig meccseink portugál csapatok ellen.

2013-2014
EHF-kupa
Benfica-PICK SZEGED 24-25
PICK SZEGED-Benfica  31-25
Sporting Lisszabon-PICK SZEGED 29-27
Pick Szeged-Sporting Lisszabon 28-22

Portugál csapatok elleni mérleg:
4 meccs    3 győzelem     0 döntetlen    1 vereség    111-100

Cikk: Süli Róbert
Fotó: Sólya Eliza

Közzétéve: 2020.10.13.

TOVÁBBI HÍREK

2024
04/25
Éremre hajt az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapatának még négy meccs van hátra a bajnokságból, a #kiskékek az éremért állnak harcban.

2024
04/24
U18-as akadémai csapatunk a négyes döntő kapujában

Négy fordulóval az alapszakasz vége előtt a második helyet foglalja el a tabellán a PICK Kézilabda Akadémia U18-as csapata. A négyes döntő kapujában állnak a #kiskékek.

AZ ÖSSZES HÍR