Árvai Béla: a szegedi kézilabda hatalmas érték

Vissza
Árvai Béla: a szegedi kézilabda hatalmas érték

Újabb egykori legendás játékosunkkal készítettünk interjút. Az 1996-os bajnokcsapat kapusa, Árvai Béla évtizedek óta Luxemburgban él. Kiemelte, a szegedi kézilabda hatalmas értéket képvisel.

- Mióta?

- 1997 óta élek Luxemburgban. De minden rendben velem! Egy nemzetközi cégnél dolgozom, olyan, mint egy kézilabdacsapat, szeretek közöttük lenni, élvezem a munkám.

- Beállsz még a kapuba?

- Már nem! Labdát is régen fogtam a kezemben. Kenuzom, rátaláltam a jógára, így ezek kötik le az időmet.

- Szegeddel megmaradt a kapcsolatod?

- Minden évben hazamegyek. A családom, a barátok a hazámhoz kötnek. Ki tudja, talán egyszer hazatérek. Szeretem a nemzetem, szeretem az országom, büszke vagyok rá.

- És a szegedi kézilabdára?

- Hatalmas értéket képvisel! Nagyon sok meccset nézek mind a mai napig, hiszen a német adók rendszeresen közvetítik a BL-meccseket. Éppen egy német csapat ellen játszottak fiúk, amikor a szakkommentátor azt mondta, hogy a MOL-PICK SZEGED a férfi kézilabda egyik fellegvára. Ez hatalmas elismerés nekem, neked, nekünk! Legyünk rá büszkék, én az vagyok. A hetvenes évek óta fejlődik a városban a csapat, voltunk lent, voltunk fent, de mindig mentünk előre.

- Hogy kezdődött a pályafutásod?

- A Bartók Béla tér betonján játszottunk nagyon sokat, állandóan pattogott a labda. Nekem ez egy felejthetetlen emlékű hely marad. Varga Mihály volt az első edzőm. Remek ember volt, kiváló pedagógus, többször is bejutott vele a szegedi utánpótláscsapat az országos döntőbe. Itt remek alapokat kaptam. De a játékostársaimnak, így Bartalos Zolinak, a csékának, Tenke Endrének, Buday Ferinek, Lukács Jánosnak, Oláh Bélának és a már sajnos elhunyt Szabó Sonkának is sokat köszönhetek. Rengeteget segítettek, sokat tanultam tőlük. De Lele Ambrus, Tóth Géza és Szabadits Zoli is nagy hatással volt rám. Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, igazi klasszisok voltak. Emlékszem, milyen hatással voltak az említett kézilabdások ránk! Nem volt minden rendben a csapattal, nem szerepeltünk jól, mi azon gondolkodtunk, hogy elmegyünk, jött a megboldogult Tóth Géza, és azt mondta: „Maradunk!” Nem volt ellenvetés, maradt mindenki, és ezután jöttek is az eredmények.

- Tartod a kapcsolatot valakivel?

- Persze! Tenke Endrével beszélgetek a legtöbbet. Mindig előkerül a szegedi kézilabda, bőven van emlék. Jövőre pedig 25 éve lesz, hogy megnyertük a magyar bajnokságot. A 20 éves ünnepen is összejöttünk, így készülök erre, akkor biztos, hogy találkozunk.

Jött, bajnok lett

1996-ban Árvai Béla már a Tisza Volán Emergé csapatában védett. A Pick Szeged kapusa, Dobos József azonban megsérült. Árvai jött, segített, így pályafutása legszebb eredményét érte el, bajnok lett a Pick Szeged csapatával.

Interjú: Süli Róbert

Közzétéve: 2020.05.02.

TOVÁBBI HÍREK

2024
03/28
Hétgólos hátrányba kerültünk a BL-ben

A félidőben háromgólos hátrányban voltunk, végül héttel, 30–37-re kaptunk ki a Telekom Veszprém ellen a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőbe jutásért rendezett párharc első meccsén. A visszavágót jövő csütörtökön rendezik Veszprémben.

2024
03/27
Prágában szerepel az U16-os akadémiai csapatunk

A PICK Kézilabda Akadémia U16-os csapata Prágában szerepel egy nemzetközi tornán.

AZ ÖSSZES HÍR