Hogyan lett ilyen nagy klub a PSG?

Vissza
Hogyan lett ilyen nagy klub a PSG?

Az európai kézilabdázás egyik, hanem a legnagyobb sztárcsapatát, a Paris Saint-Germaint látjuk vendégül a VELUX EHF Bajnokok Ligája B csoportjának 9. fordulójában szombaton 17.30-tól.

A francia klub 2011 nyarán került katari tulajdonosok kezébe, akiknek a legfőbb céljuk a labdarúgócsapat felvirágoztatása volt, de ebből a kézilabda-szakág sem maradt ki nem sokkal később. A 2011/12-es idény végén még éppen bennmaradt az első osztályban a PSG. Mindössze a jobb gólkülönbségük mentette meg a kieséstől az Istres együttesével szemben.

2012 nyarán viszont több nemzetközileg elismert játékost szerződtettek, többek között a 2014 és 2018 között minket erősítő spanyol világbajnok hálóőrt, José Manuel Sierrát vagy éppen szintén egykori balátlövőnket, Antonio García Robledót. Rajtuk kívül ekkor érkezett még Párizsba a dánok világklasszisa, Mikkel Hansen, aki még mindig a PSG egyik legjobbja, valamint a francia jobbszélső, a ’’gumiembernek’’ becézett Luc Abalo.

Rögtön az első megerősített kerettel már meglett a bajnoki cím, utána viszont a címvédés elmaradt. A Nagy Kornélt soraiban tudó Dunkerque három ponttal előzte meg őket. 

Az elmúlt négy évben viszont már letaszíthatatlannak bizonyult a Lidl Starligue trónjáról a Paris Saint-Germain, de a Bajnokok Ligájában is egyre messzebb jut, azonban a korona egyszer sem került fel a párizsi játékosok fejére.

A PSG a 2013/14-es idényben tért vissza a 2005/2006-os szezon után a Bajnokok Ligájába. Rögtön a negyeddöntőig jutottak, ahol a Veszprém jelentette számukra a végállomást, ahogyan egy esztendő múlva szintén. Ezt követően viszont 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is eljutottak a kölni négyes döntőig, ahol a kitűzött célt, az aranyérmet egyszer sem érték el. Először a Kielce állította meg őket az elődöntőben, majd másodszorra már eljutottak odáig, de a Vardar Szkopje drámai hajrában legyőzte őket.

A 2017-18-as szezonban favoritként érkezett a PSG Kölnbe, azonban a meglepetés honfitárs, a Nantes két vállra fektette (32–28), majd a bronzmérkőzésen visszavágtak a Vardarnak az előző idényben elszenvedett döntőbeli vereségért.

Idén a párizsiakat tartják előzetesen a Bajnokok Ligája nagy favoritjának, amelyet eddigi 100%-os mérlegükkel erősítettek meg. Az elmúlt három évben elmaradt a végső győzelem, így a bombaerős keret élőről távozott legendás vezetőedző, Zvonimir Serdarusic, és érkezett a helyére a spanyol iskolát kiválóan alkalmazó Raúl González, aki 2017-ben éppen a PSG ellen nyert BL-t a Vardarral. Ami pedig a játékoskeretet illeti, megszerezték a világ legjobb védőjének számító spanyol Viran Morrost, valamint a támadásban és védekezésben is kiemelkedő teljesítményre képes Henrik Toft Hansent és Kim Ekdahl du Rietz játékjogát.

A szombaton 17.30-kor kezdődő MOL-PICK SZEGED – PSG mérkőzést a Sport1 Tv élőben közvetíti, míg a delmagyar.hu élő szöveges percről percre tudósítással jelentkezik az újszegedi sportcsarnokból. Csapatunk közösségi oldalait friss fényképekért, videókért és részeredményekért lesz érdemes követni.

Cikk: Becsei Dávid
Fotó: Alain Gadoffre

Közzétéve: 2018.11.21.

TOVÁBBI HÍREK

2024
04/24
U18-as akadémai csapatunk a négyes döntő kapujában

Négy fordulóval az alapszakasz vége előtt a második helyet foglalja el a tabellán a PICK Kézilabda Akadémia U18-as csapata. A négyes döntő kapujában állnak a #kiskékek.

2024
04/22
Szombaton Egerben lépünk pályára

Szombaton 18 órakor a K&H férfi kézilabda liga 23. fordulójában a QHB Eger otthonában lépünk pályára.

AZ ÖSSZES HÍR